Viiden kilometrin lomamatka

Miten erilaiselta kaupunki näyttääkään kun sitä katsoo eri kulmasta! Vietämme muutaman viikon talonvahteina Kruunuhaassa, ja tuntuu siltä kuin olisimme turisteina vieraassa kaupungissa vaikka olemmekin vain viiden kilometrin päässä kotoa. Nautin kaikesta pienimpiä yksityiskohtia myöten: kostea hyväntuoksuinen meri-ilma, pienet putiikit ja kahvilat, ihmiset ja vanhat talot, mansikat Kauppatorilta ja Tuomiokirkon kellot keskipäivällä, mukulakivet ja se että asunnossa on kaksi vessaa ja jokaiselle oma huone ja kävelymatkan päässä on paljon nähtävää, niin että vauvan kanssa on helppo lähteä matkaan.

Kai matkustamisessa enemmän onkin kyse mielentilasta kuin siitä, miten kauas lähtee. Joskus pienikin muutos tai uusi asia saa aistit aukenemaan niin, että tutunkin ympäristön voi nähdä uusin silmin – niin kuin olisi aina katsonut kaupunkia yhdestä suunnasta ja nyt ensimmäistä kertaa katsoo, miltä samat asiat näyttävät toiselta puolelta.

Myönnettäköön, että osa viehätyksestä johtuu siitä, että viimeiset puoli vuotta olen ollut sidotumpi kotiin kuin koskaan ennen. Tuskin vielä viime kesänä loma Kruunuhaassa olisi ollut ihan yhtä mahtava elämys. Vauva syntyi sellaisilla pakkasilla, ettei ulos päässyt kuukauteen, ja senkin jälkeen en ole ilman vauvaa voinut lähteä paria tuntia pidemmäksi ajaksi mihinkään, kun pienelle kulinaristille ei ole kelvannut mikään muu kuin täysin tuore rintamaito. Vauvan kanssa ei vain ole jaksanut eikä halunnut olla kaiken aikaa menossa, joten nämä mahdollisuudet, mitkä tulevat keskustassa asumisesta, ovat päätä huimaavia.

Tämä sai minut miettimään, miten elämä ja miten minä olen muuten muuttunut lapsen syntymän myötä. Vastaus on tietysti, että kaikki on muuttunut, kaikki on erilaista. Ainakin:

1. Pieni on suurta. Rauhallinen kävely itsekseen, vauvan hymy, elokuvailta miehen kanssa ovat suuria pieniä nautintoja.

2. Itsestä on pakko pitää huolta. Jos en syö hyvin, rentoudu, rukoile, liiku ja nuku tarpeeksi joka päivä, en yksinkertaisesti jaksa.

3. Kommunikointi. Nyt viimeistään pitää oppia kertomaan selkeästi, mitä itse tarvitsee ja mitä toivoo toisilta. Tässä edelleen kompastellaan ja toivottavasti myös viisastutaan päivittäin.

4. Suhde vanhempiin ja miehen vanhempiin – heitä näkee ja heihin pitää yhteyttä useammin kuin ystäviin.

5. Vastuu. Jokaisena hetkenä minulla on tehtävä äitinä. Jokaisena hetkenä tiedän elämälläni antavani esimerkkiä uudelle pienelle ihmiselle. Elänkö elämääni niin, että haluan lapseni tekevän samoin? (En. Mutta petraan koko ajan, ja se tekee tosi hyvää myös minulle.)

6. Urasuunnitelmat. Sosiaalialalla ja nuorisotyössä työajat vievät pois perheen luota eikä siitä saa edes kovin hyvää palkkaa. Mitä jos tekisin mieluummin jotain, mistä saisi helpommalla enemmän rahaa ja voisin silti hoitaa lapset kotona? Sellaisiakin mahdollisuuksia kun on.

7. Sitä vaan väkisinkin alkaa miettiä, että pitäisikö asettua aloilleen. Lapsille kivointa olisi varmasti iso talo maalla, kotieläimiä, paljon tilaa leikkiä ja tutkia, ja koti joka pysyy samana aikuisuuteen asti. Itseä ajatus samalla kiehtoo ja vähän kauhistuttaa.

Yksi asia tulee mieleen, joka ei ole muuttunut. Se on minä itse. Sisimmässäni olen se sama kuin ennenkin, vaikka roolini ja kaikki ympärillä muuttuu hurjaa vauhtia. Tietysti kasvua ja muutosta tapahtuu, mutta silti välillä kun katson peiliin näen siellä sen saman epävarman ja kapinoivan teini-ikäisen tai iloisen enkelihiuksisen pikkutytön ja ihmettelen vain että miten mä olen jo tässä: vastahan sitä itse oli lapsi, ja nyt onkin minun vuoroni olla äiti. Miten isolta ja viisaalta äiti ja isä vaikuttivat lapsena, ja miten pieni ja kokematon sitä tietää itse olevansa nyt.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s