Hyvä ruoka äidin tiellä pitää

Tänään jäi lounas välistä. Seuraukset näkyivät taas neljän aikaan iltapäivällä, kun yhtaikaa alkoi väsyttää, hermot kiristyä ja kaikki, kaikki kaatuvan päälle. Seurauksena ahmin öljyistä foccacciaa, sitä ihanaa uutta manteli-päärynä-suklaata ja mustaa teetä välipalaksi. Ei hyvä, ei.

Vauvan hoitaminen on kokovuorokautista fyysistä ja henkistä työtä. Itsestään on vain pakko oppia pitämään huolta, jotta tätä jaksaa. Varmaan siksi monet saavat tässä vaiheessa elämää terveellisen ruoan herätyksen – ja tietysti siksi, että omalle lapselle haluaa antaa parhaat kasvuainekset.

Hyvän ruoan lisäksi olen raskaus- ja imetysaikana syönyt erilaisia lisäravinteita. Ne ovat toimivia vippaskonsteja siihen, kun ei kuitenkaan pysty aina syömään täydellisesti. Kun lähdin yhtä lastenleiriä vetämään raskausaikana, laukustani puolet kilisi erilaisia vitamiinipurnukoita. Se aiheutti hilpeyttä monissa, mutta jokaiselle näistä minulla oli selitys, miksi niitä syödään.

  • Foolihappoa kannattaa syödä kun suunnittelee raskautta ja ensimmäisen kolmen raskauskuukauden ajan. Foolihapon puute aiheuttaa keskenmenoja.
  • Magnesium ehkäisee niitä ikäviä raskausajan lihaskouristuksia. Minä säästyin niiltä kokonaan.
  • Kalaöljy on tärkeää sekä vauvan aivoille että myös äidin. Helppo tapa vaikuttaa lapsesi älykkyyteen, motoriseen kehitykseen… Äidillä se taas mm. ehkäisee masennusta. Jos et itse saa tarpeeksi näitä rasvahappoja, kasvava lapsi ottaa ne sinusta. On tutkittu, että äidin aivot pienenevät raskauden aikana, jos äiti ei saa ravinnosta tarpeeksi aivojen rakentumiseen tarvittavia rasvahappoja! Kalaöljy tosin myös lisää verenvuotoa, koska se ilmeisesti hidastaa veren hyytymistä, joten jotkut ovat sitä mieltä, että pari viikkoa ennen laskettua aikaa sen syöntiä kannattaisi vähentää. Vaikka silloin kyllä vauvan aivot myös kasvavat kovaa vauhtia, kumpi sitten on tärkeämpää?
  • Raskausajan monivitamiini, siksi että harva meistä oikeasti syö tarpeeksi monipuolisesti, joka päivä. Itse olen käyttänyt Solgarin Prenatal nutrients -valmistetta, joka on suunniteltu erityisesti raskaus- ja imetysaikaan. Osa vitamiineista on luonnonmukaisia ja osa synteettisiä. Siinä on oikeastaan kaikki vitamiinit ja mineraalit, joita tarvitsee, kalsiumia lukuun ottamatta.
  • Kalsiumia ja rautaa söin koska tiesin etten saa niitä tarpeeksi ravinnosta. Niitä kannattaa syödä eri aterioilla, koska kalsium heikentää raudan imeytymistä. Raudanlähteeksi suosittelen Kruterblutsaftia, joka on erilaisista hedelmistä ja yrteistä sekä mm. vehnänalkiosta uutettu hyvänmakuinen voimakas ”mehu”.
  • Ja sitten vielä ne maitohappobakteerit joista kirjoitin täällä.

Tämä on tietysti vain se, minkä itse koin itselleni tarpeelliseksi. Jokainen tehköön valintansa oman tietämyksensä, terveytensä ja ravintonsa pohjalta.

Nyt imetysaikana en käytä näistä enää kaikkia. Monivitamiini, maitohappobakteerit ja kalaöljy riittää. Sen sijaan minulla on muutamia muita kikkoja jotka antavat voimaa arjen pyörittämiseen. Yksi näistä on vehnänoras. Meillä on sitä jauheena, josta sekoitan aamulla itselleni ison lasillisen viherjuomaa. Se piristää vielä paremmin kuin kahvi. Vehnänoraassa on paljon erilaisia vitamiineja ja mineraaleja ja lisäksi sillä on elimistöä puhdistava vaikutus. Itse olen huomannut, että ehkä juuri sen puhdistumisen vuoksi se on herkistänyt minua niin, että liian rasvaisia, suolaisia tai makeita ruokia ei tee enää yhtä paljon mieli. Ne eivät vain maistu hyvälle ja keho osaa sanoa, että ne eivät tee minulle hyvää. Elävän ravinnon yhdistyksen sivuilta täältä löytyy lisää tietoa vehnänoraan terveysvaikutuksista ja käytöstä.

Vaikka näitä erilaisia valmisteita on pitkä lista, ihan aikuisten oikeasti kaikista tärkeintä on kuitenkin mahdollisimman tuore, hyvälaatuinen ruoka. Hyvää rasvaa, luomuvihanneksia ja -hedelmiä, paljon suomalaisia marjoja, tuoretta täysjyväviljaa… Terveellisellä ruoalla voi herkutella hyvällä omallatunnolla.

Mainos: Luontaispörssistä saa monia näistä tuotteista sekä myös blogissa aiemmin hehkutettuja, kuten tattaria, kvinoaa, hampunsiemeniä ja kylmäpuristettua kookosöljyä – kaikki luomua. Lokakuun ajan kaikista tuotteista 10% alennus kampanjakoodilla lokakuu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s