Stevia ikkunalaudalla

Keittiön ikkunalauta alkaa jo täyttyä… Uusimpana on stevian taimi, jonka löysin Maailma kylässä -festareilta. Jostain syystä se kaupassa myytävä valkoinen steviajauhe epäilyttää minua. Ei sille varmaan ole perusteita, mutta kun satuin näkemään stevia-kasvia myynnissä, päätin kokeilla jos sitä tulisi käytettyä näin. Netistä ei löytynyt hyviä ohjeita suomeksi siihen, miten tuoretta steviaa voi käyttää, joten tässä ohjeita joita olen löytänyt sieltä sun täältä. Ohjeet voivat olla vaillinaiset mutta näillä itse pääsin alkuun… Niin, ja niille jotka eivät tiedä, stevia on luonnollinen makeutusaine, jolla ei ole sivuvaikutuksia eikä siinä ole kaloreita.

Hoito: Pidä tasaisen kosteana. Lannoitusta tarvitaan, kun juuret alkavat kasvaa ulos ruukusta. Käytä lannoitetta, jossa on vain vähän typpeä. Kasvi alkaa haaromaan ja kasvaa pensasmaiseksi, kun aivan latvasta taittaa välillä muutaman lehden vaikka teetä makeuttamaan.

Käyttö: Stevia on 100-300 kertaa makeampaa kuin sokeri, joten teelusikallinen steviaa vastaa n. 1,5 dl sokeria.

1. Tuoreena voi käyttää kuuman juoman makeuttamiseen taittamalla muutaman lehden suoraan mukiin/kannuun. Minulla kaksi keskikokoista lehteä riitti kaakaomukin makeuttamiseen.
2. Tuoreena lehtiä voi myös syödä sellaisenaan
3. Lehtiä voi kuivata auringossa, jauhaa morttelissa ja käyttää leivontaan. Voit kuivata muutaman lehden kerrallaan tai koko kasvin, jolloin se leikataan tyvestä ja ripustetaan kuivumaan. Stevia on makeimmillaan juuri ennen kukintaa, jolloin se kannattaa kuivata. Lehdet kuivuvat auringossa muutamassa päivässä.

Ensimmäisenä leivontakokeiluna tein vegaanisen mansikkatortun. Vielä on opettelemista tuossa, minkä verran sitä kannattaa leivonnassa käyttää. Siipan mielestä se nimittäin maistui ohrarieskalta jonka päällä on jäätelöä. Mutta hyvää oli kuitenkin! Ja päivän iloisena yllätyksenä ystävältä saadut ruusut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s