Viisaat vanhemmat

Olen viime ja tämän viikon ollut töissä. Ajattelin että siitä olisi jotain mullistavaa kerrottavaa, millaista se on kun kiintymysäiti katoaa pariksi viikoksi töihin, mutta ei siitä oikeastaan ole. On ollut kivaa olla töissä ja tuntunut myös terveeltä ottaa vähän etäisyyttä perhekuvioihin, niin että niitä jaksaa uudella tavalla ja uudella motivaatiolla taas tästä eteenpäin. Mutta olenkin siis tosiaan töissä vain kaksi viikkoa…

Olen töissä tuulisessa saaressa, ulkona ja ison lapsilauman kanssa, joten itse asiassa puolet viime viikosta menikin flunssassa kotona. Käytin ajan hyödykseni ja otin kirjahyllystä siellä jo useamman kuukauden odottaneen kirjan (taisi muuten taas löytyä Kierrätyskeskuksesta ilmaiseksi), joka keskittyy yli 3-vuotiaiden lasten kasvatukseen. Monet sen ideat olivat jo jollain tasolla tuttua, mutta silti antoivat hienoja uusia oivalluksia siitä, millainen on sekä aikuiselle että lapselle miellyttävin tapa toimia yhdessä. Tuntui että minulla oli jotain hapuilevia ajatuksia ja käsityksiä samaan suuntaan, mutta tämä kirja tarjoili valmiita timantteja.

Thomas Gordonin Viisaat vanhemmat onkin lastenkasvatuksen klassikko. Se on ilmestynyt 70-luvulla, ja nykyään sitä myydään nimellä Toimiva perhe. Gordon keskittyy erityisesti ristiriitatilanteiden ratkaisemiseen niin, että lapset oppivat kantamaan vastuuta ja löytämään itse ratkaisuja ongelmiinsa, sekä ratkaisemaan perheen sisäiset konfliktit niin, että ratkaisu tyydyttää kaikkia. Tämä saavutetaan vuorovaikutusta kehittämällä, ja parasta kirjassa on että toimivaan vuorovaikutukseen annetaan hyvin selkeät ohjeet, jotka vaativat kyllä harjoitusta mutta on silti helppo omaksua. Gordon lupaa, että jopa teini-iän kapinat vältetään tällaisen vuorovaikutuksen omaksumisella, koska hänen mielestään teini-ikään ei luonnostaan kuulu kapinointi vanhempia vastaan, vaan kapinointi johtuu siitä, että vanhemmat ovat käyttäneet lapsiin vääränlaista valtaa, jota vastaan lapset kapinoivat. Kukapa ei haluaisi kapinavaihetta omassa perheessä välttää, joten kannattaa kokeilla…

Itse harjoittelinkin Gordonin oppeja nyt leireillä, ja ne ovat tuottaneet hyvää tulosta. Täytyy sanoa, että Gordonin ajatukset ovat mielestäni niin 1. toimivia 2. viisaita ja 3. yksinkertaisia, että jos yhtä kasvatusopasta pitäisi vanhemmille suositella, tämä olisi se. Gordonin lähtökohta kirjoilleen onkin siinä, että vanhempien syyttelyn sijaan heitä tulisi opettaa ja auttaa olemaan hyviä vanhempia kaikella sillä tiedolla, jota psykologit ja ammattikasvattajat käyttävät työssään.

Päivitys 14.9.: Maksaa muuten vain kympin Lasten keskuksen verkkokaupassa!

… ja tässä ne meidän yrtit kasvaa ja kaunistaa keittiötä. Niin ja salaatti myös. Kannattaa muuten laittaa kaupan salaattiruukku kasvamaan kun siitä on suurin osa lehdistä syöty, meillä tuo ainakin on kasvattanut uuden salaattipuskan vielä ilman lannoitettakin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s