Suomalainen sormiruokailukirja

Tätä on odotettu! Tammi julkaisi vihdoinkin suomalaisten tekemän sormiruokailuoppaan Minä syön itse – sormiruokailun käsikirja, jonka on kirjoittanut Ella ja essu -sormiruokailublogin pitäjä ravitsemusterapeutin kanssa. Kirjan pitäisi tulla kirjakauppoihin ensi viikolla, ja minä sain luettavaksi blogikappaleen.

Kirja tarjoaa hyvän, selkeän ja tiiviin oppaan sormiruokailun aloittamiseen sekä vastaa sormiruokailuun liittyviin kysymyksiin, joita useimmat vanhemmat ihmettelevät (kuten ei kai se tukehdu? mistä tietää saako se tarpeeksi ruokaa? ja mitä sille sitten pitäis antaa ruoaksi?). Kirjasta kolmasosa on varattu tälle, ja loput kaksi kolmasosaa erilaisille sormiruokailuresepteille. Näistä mekin saimme paljon uutta inspiraatiota, vaikka Kirpun kanssa onkin sormiruokailua harjoiteltu jo yli vuoden. Iso plussa vielä siitä, että monet reseptit ovat kasvisruokia ja muissakin käytetään vain riistaa ja luomulihaa.

Aiemmin saatavilla Suomessa on ollut vain Gil Rapleyn Omin sormin suuhun -sormiruokakirja, josta olenkin kirjoittanut aiemmin. Rapleyn kirja on minusta todella hyvä. Se on kuitenkin monissa asioissa aika ehdoton (Rapleyn mielestä lasta ei saisi syöttää ollenkaan), ja tehty englantilaisten ravitsemussuositusten mukaan (esimerkiksi hapanmaitotuotteita suositellaan annettavaksi jo 7kk iässä, kun Suomessa ikä on 10kk). Kirja on myös huomattavasti pidempi. Se sopii hc-sormiruokailijoille, jotka ovat valmiita uimaan vastavirtaan, etsimään itse tietoa ja kyseenalaistamaan suomalaisia ravintosuosituksia ja etsimään niihin parempia ratkaisuja. Me itse menimme lopulta enimmäkseen Rapleyn kirjan ohjeiden mukaan ja terve, allergiaton, iloinen ja hyvin syövä lapsi Kirpusta kasvoi.

Minä syön itse sen sijaan ravitsemussuosituksissaan noudattaa tarkasti suomalaisten neuvoloiden tarjoamaa linjaa. Se ei oikeastaan annakaan ravinnosta sinänsä uutta tietoa, vaan soveltaa sen vain sormiruokailijoille sopivaksi. Kirjassa myös sanotaan hyvin, että jokainen perhe löytää oman tapansa syödä. Joillekin lapsille ja perheille sopii pelkkä sormiruokailu, joillekin syöttäminen, useimmille jotain siltä väliltä. Tämä salliva asenne, tiivis tietopaketti ja yhteensopivuus neuvolasta saadun tiedon kanssa tekevät sen, että Minä syön itse soveltuu mielestäni kaikille suomalaisille lapsiperheille. Se tulee varmasti saamaan isomman yleisön kuin Omin sormin suuhun, ja yhä useammat vauvat pääsevät iloitsemaan siitä, mikä riemu on saada omilla sormilla ja omassa tahdissa tutustua ruokaan ja syömiseen – ja äidit ja isät ruokailun helppoudesta, kun lapsi voi syödä ruokansa itse. Suosittelen!

(Okei, yhdestä asiasta on pakko mainita. Imetyksen suhteen kirjan tiedot noudattavat suomalaista pitkään imetykseen penseästi suhtautuvaa linjaa. Sivulla 29 väitetään, että pitkään jatkuva yöimetys altistaa lapsen hampaat reikiintymiselle. Tämä ei ole kuitenkaan fakta, vaan päinvastaistakin tutkimustietoa löytyy. Tästä kannattaa lukea lisää täältä. Seuraavalla sivulla taas sanotaan, että imetyksellä ei olisi terveyshyötyjä sen jälkeen kun lapsi on täyttänyt vuoden – siis samaa, mitä neuvoloissakin valitettavasti sanotaan. Tutkimustietoa pitkän imetyksen mieleen ja kehoon vaikuttavista terveyshyödyistä löytyy täältä.)

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Suomalainen sormiruokailukirja

  1. Pitääpä tulla kommentoimaan ihan, kun taas löysin tänne. 🙂 Tykkään paljon kirjoituksistasi.

    Meilläkin on ollut Rapleyn kirja lainassa. Jotenkin sen ehdottomuus vähän tökki mulla, kuten myös se, että siinä esim. suolainen juusto mainitaan hyväksi ruuaksi lapselle. Usein kun meillä lapsi itse haluaa, että häntä syötetään: ojentaa lusikkaa vanhemmalle. Eikä mulla kyllä aina pinna riitä siihen, että lapsi syö sosekeittoa tai puuroa itse. 😉

    Imetys. ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s