Taapero siivoamassa

Aika tarkkaan vuosi sitten laitoin linkin Jani Kaaron kolumniin Osallistumisen ihme, joka kertoo länsimaisten vanhempien vaikeuksista saada lapsia osallistumaan kotitöihin. Tässä kuilu länsimaiden ja kolmannen maailman lasten välillä on valtava. Länsimaissa lapsia on mahdotonta saada osallistumaan kotitöihin, kun taas kolmannessa maailmassa lapsia on vaikeaa saada pidetyksi pois kotitöistä. Tämä johtuu siitä, että lapsilla on tarve osallistua yhteisönsä toimiin, mutta tarve ei säily ellei heitä oteta mukaan. Toisin sanoen, jos lapsia ei päästetä kotitöihin vaan heille opetetaan, että leikki on lasten työtä, lapset ehdollistuvat olemaan vain palvelun vastaanottajia eikä yhteisön jäseniä, jotka ottavat vastuuta yhteisön toimista.

Kirjoitan tästä nyt uudestaan, koska aihe on meille nyt ajankohtainen ja minulle henkilökohtaisesti tosi tärkeä. Minulle itselleni siivoaminen on ollut niin iso taakka. Tässä minun muistoni siivouspäivistä lapsena: Istun koko lauantain huoneessani mököttämässä, koska inhoan siivoamista. Tämä ei ole muisto yhdestä siivouspäivästä, vaan jokaisesta. Vanhempani yrittivät kyllä kaikkea, mutta mikään ei auttanut. Kun muutin ensimmäiseen yksiööni – ensimmäiset vuodet kotoa poissa asuin kavereiden kanssa – siivoaminen saikin jäädä. Olin tosi tyytyväinen asuessani sekalaisessa tavaraläjässä, jossa sopiva paikka tavaroille oli kasoissa huoneen reunoja kiertämässä. No, sitten onnistuin löytämään puolisokseni yhden niistä ilmeisesti harvoista miehistä joka tekee mielellään kotitöitä ja arvostaa siistiä ja kaunista kotia. Siitä alkoi siivoamisen opettelu. Mutta tavoitteenani ei ole vain pitää kotia siistinä, vaan tavoitteenani on oppia nauttimaan kotitöiden tekemisestä. En halua uskoa että minun pitäisi väkisin tehdä jotain, mitä kuitenkin pitää tehdä jatkuvasti ja usein. Haluan uskoa, että se voi olla ainakin kivaa ja mielellään enemmänkin. Ja tämä pitkä pohjustus johtaa siihen, että haluan myös kasvattaa lapsia jotka nauttivat kotitöistä. Niin sitä itselle ovat tärkeitä ne asiat kasvatuksessa jotka itseltä puuttuvat.

Minulla ei tosin ollut aavistustakaan, miten se käytännössä tapahtuu. Onneksi Kirppu alkoi opettaa sitä meille itse. Kaikki alkoi siitä, kun yhtenä päivänä Kirppu poimi lattialle unohtamani vaipan ja vei sen itse roskakoriin. Minä katsoin silmät ihmetyksestä pyöreinä, ja päätin tietysti hyödyntää tilanteen heti. Siitä päivästä lähtien Kirppu on vienyt vaippansa roskikseen itse, ylpeydestä puhkuen, matkalla huutaen innoissaan: ”okkikkee! okkikkee!” ja itselleen taputtaen kun vaippa löytää tiensä perille. Olen löytänyt myös muita – tai siis Kirppu on löytänyt muita tapoja auttaa äitiä. Tässä Kirpun ideoita!

  • likaisten vaatteiden vieminen pyykkikoriin
  • puhtaiden pyykkien ojentaminen korista levitettäväksi narulle
  • pilkottujen vihannesten laittaminen kattilaan
  • kurpitsojen asettelu kuivuriin tai suklaapalojen laitto keksitaikinan sekaan 🙂
  • illan lempipuuha eli lelujen kerääminen kaappiin – parissa viikossa Kirppu oppi jo lajittelemaan erilaiset lelut eri laatikoihin ja viemään laatikot itse kaappiin

Ja kaikki on tietysti tässä iässä vapaaehtoista. Kotitöissä auttamisen on tarkoitus olla hauskaa, ja pysyä hauskana. Itse asiassa roskien vieminen roskikseen on tällä hetkellä hyvä leikki jolla Kirppua saa viihdytettyä pitkiäkin aikoja! Onko teillä lisää ideoita, millaisia kotitöitä tehdä alle 2-vuotiaan kanssa? Laittakaa kommentteja!

Roska löysi paikkansa…
Ahkeran siivoamisen jälkeen on mukavaa katsella auringonlaskua yhdessä parvekkeella…

 

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Taapero siivoamassa

  1. Kivoja juttuja! Hauska tuo, että oppi erittelemään lelut omille paikoilleen! Parivuotias voi jo viedä omat astiansa astianpesukoneeseen/tiskipöydälle ja vähän isommat pyyhkiä pöytää, imuroida ja lakaista lattiaa, tosin pitäähän ne itse siivota perästä, mutta voi kuitenkin ”tehdä yhdessä” sen sijaan että lapsi mennä viipottaa omiin touhuihinsa äidin siivotessa (vihaisena) 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s