Syksyn satoa

Pari postausta sitten kirjoitin Herttoniemen ruokaosuuskunnasta, ja miten me ollaan saatu tässä jo pari viikkoa kokeilla sen jäsenyyttä – ja täytyy sanoa että olen vielä vaikuttuneempi siitä nyt. Minua mietitytti etukäteen se, minkä verran satoa tulisi, mutta nyt voin sanoa että sitä tulee paljon, itse asiassa niin paljon että saan käyttää aika paljon luovuutta että keksin miten käyttäisin sen kaiken ja vielä tekisin siitä ruokaa jota Kirppukin söisi. Positiivinen asia onkin se, että olemme alkaneet tekemään kotona taas enemmän ruokaa. Ruoasta on myös jääneet pastat, riisit yms. enimmäkseen pois, kun vihanneksia on niin paljon että lisukkeita ei tarvitse. Tällä hetkellä saamme etenkin paljon juureksia, ja nehän ovatkin tähän aikaan parhaimmillaan. Tässä muutamia ideoita mitä ollaan tehty:

purjoperunasosekeittoa – tätä meillä oli usein kotona kun olin itse lapsi, ja ei se lapsena tainnut minunkaan herkkuani olla, mutta nyt se on yksi lemppareista. eli kirppu ei syönyt, mutta minä sitäkin enemmän. mausteena oli kreikkalaista oreganoa, basilikaa ja ruohosipulia. mukaan pala halloumia niin pysyy nälkä loitolla. on muuten ruokana aika epäkiitollinen kuvattava. kuvassa nro 2 kirpun kummitäti ihastelee soppaa, ihan vain tätä blogia varten. 🙂

juuressosekeittoa, palsternakkasosekeittoa ja punajuurisosekeittoa – see the pattern here? erityisesti jälkimmäinen maistui myös kirpulle, etenkin kun päällä oli paljon raejuustoa. keskimmäinen taas oli minun ja siipan makuun, ja niin onnistunutta että sen resepti on tuolla alla.

täytetyt kesäkurpitsat – täytteenä kaikkea mitä sattui olemaan, riisiä, tomaattimurskaa, tuoreita yrttejä ja päällä juustoa. nämä on myös yksi lempiruoistani. maistuu ihan pitsalle, mutta onkin kurpitsaa! hehe.

pitsa lantturaasteella, kesäkurpitsalla, hapankaalilla ja mozzarellalla – kuulostaa tosi oudolta, mutta oli herkullista. kirppukin söi lantun mukisematta. täysjyvävehnästä tuli hyvä pohja.

Tällä viikolla varmaankin aletaan käydä idealistaa alusta läpi. Lisänä vain Siipalta tilasin viikonlopuksi ison kaali-jauhelihalaatikon, kun kaalejakin on nyt jääkaapissa kaksi isoa. Mietin myös juureksia savivuoassa, mutta minun mielessä se on ehkä vielä hieman liian talvinen ruoka. Joka tapauksessa, minä ❤ satokautta, kun Suomessakin saa tämän lyhyen ajan ruokaa suoraan pellosta.

Ai niin, ja omppusosetta myös keiteltiin kymmenen litran kattilassa, kun omenoita
saatiin kolmelta eri ystävältä. Ja jos saadaan vielä lisää, lopuista tulee kuivattuja omenoita talven suklaakeksien raaka-aineeksi. 🙂

Palsternakkakeitto

    • neljä isoa palsternakkaa
    • kolme porkkanaa
    • neljä perunaa
    • 1 sipuli
    • 2-3 cm tuoretta inkivääriä
    • kurkumaa, juustokuminaa, korianteria, cayennepippuria ja ruusu-/merisuolaa
    • 2 rkl voita/rypsiöljyä
    • 1-2 dl turkkilaista jogurttia

Laita palsternakka, porkkanat, perunat, inkivääri ja sipuli paloina kiehumaan n. 1 litraan vettä. Laita joukkoon myös 1/2 tl kurkumaa, 1/2 tl juustokuminaa, 1/2 tl korianteria, 1/4 tl cayennepippuria ja suolaa maun mukaan 1/2-1 tl. Keitä juurekset pehmeiksi, soseuta sauvasekoittimella ja sekoita vielä mukaan voi/öljy ja jogurtti.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s