Voiko imettää, vaikkei olisi ollut raskaana, tai olisi jo kerran lopettanut – tai jos ei ole nainen?

Törmäsin mielenkiintoiseen artikkeliin, jolla ei nyt ole mitään tekemistä oman elämäntilanteeni kanssa, mutta aihe sinänsä oli kiinnostava – imetyksen aloittaminen uudelleen ja imetys adoption yhteydessä. Olin kuullut adoptioimetyksestä vain kerran aiemmin, ja ällistynyt ihan täysin – voiko muka imettää, jos ei ole itse synnyttänyt lasta?

Ilmeisesti voi. Artikkelissa annetaan ohjeita imetyksen aloittamiseen uudelleen, jos on joutunut lopettamaan esimerkiksi lääkekuurin vuoksi – tosin tämä toimii parhaiten alle 3kk ikäisillä vauvoilla, vanhemmat eivät välttämättä enää hoksaa miten rinnasta saa maitoa. Ohjeita annetaan myös imetyksen aloittamiseen adoption yhteydessä. Siihenkin ilmeisesti on monia erilaisia tapoja, näissä ohjeissa se tehdään lääkkeiden avulla. Lääkkeitä tuskin saa Suomesta, kun en ole ikinäikinä kuullut täällä aiheesta puhuttavan.

Tästä muistuu mieleen jossain vuosia sitten näkemäni uutinen, jossa äidin kuoltua isä imetti vauvaansa. Ehkä se ei ollutkaan ihan täyttä tuubaa? Internetin ihmemaasta löytyi sellaisestakin jotain tietoa. Sivuilla, joissa yksi äiti haluaa edistää avustamatonta kotisynnytystä – hrrr, mikä ajatus – hän kertoo myös, miten hänen mieheltään alkoi tulla maitoa, ja tutuntutusta isästä, joka imetti lastaan täysimetyksellä 8kk ikäiseksi asti. En totta puhuen tiedä mitä tästä pitäisi ajatella.

Sitten vielä tavallisempiin imetysaiheisiin. PsychologyTodayn artikkelissa annetaan helpot ohjeet, miten kasvattaa mahdollisimman älykäs vauva. Lapsen aivot kasvavat valtavasti ensimmäisen vuoden aikana, ja älykkyyden kannalta ei olekaan olennaista se, minkä kokoiset aivot ovat syntyessä, vaan minkä verran ne kasvavat ensimmäisen vuoden aikana. Aivot kasvavat, kun lapsi saa kosketusta ja rintamaitoa. It’s just as simple as that. Artikkelin ohjeiden mukaan pidä lasta mahdollisimman paljon sylissä, nuku hänen lähellään ja imetä pitkään. Sen sijaan itku tuhoaa aivosoluja, joten lapsen tarpeet kannattaa opetella ennakoimaan ennen kuin hän alkaa itkeä. Kuulostaa tutulta, ja aika paljon järkevämmältä kuin Mozartin soittaminen sikiölle tai baby-einstein-kirjat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s