Kaikki mitä et koskaan tajunnut kysyä vaipoista

Tänään tuli Yleltä hyvä dokumentti kertakäyttövaipoista, Vaippavuoren varjossa. Kuulostaa aiheena sinänsä ikävystyttävältä ja siltä, että miten niistä saa tunnin verran juttu aikaiseksi, mutta älkää antako nimen hämätä. Dokumentin lähtökohtana on se, miten kertakäyttövaippajätevuorta saataisiin pienennettyä, mutta siinä sivussa se kertoo vaippojen valmistuksesta, vaippojen historiasta (millaisia vaippoja käytettiin keskiajan Euroopassa?) ja vaipoista eri kulttuureissa. Oletteko kuulleet esimerkiksi afganistanilaisista pissapipeteistä, kiinalaisista halkiohousuista tai englantilaisista kestovaippapyykkipalveluista ja kestovaippapäiväkodeista?

Dokumentissa haastateltiin myös Nature Babycaren perustajaa, joiden vaippoja meillä käytetään. Yritin kyllä ensimmäiset puoli vuotta innostua kestovaipoista, joita kestovaippakirjassa kuvailtiin ”monien äitien hauskaksi harrastukseksi”, mutta koin sen lieväksi liioitteluksi. Perustajalta kysyttiin kysymys jota itsekin olen miettinyt: Mitä niille biohajoaville vaipoille tapahtuu kaatopaikalla, kun biojätteeseen niitä ei saa laittaa? Biohajoavat jätteet kun aiheuttavat kaatopaikalla metaanikaasuja, jotka edistävät ilmastonmuutosta. Kysymykseen ei saatu suoraa vastausta, mutta epäsuora kyllä. Jotta vaipoista tulisi oikeasti ympäristöystävällisiä, meidän pitäisi ajatella jätteenkäsittelylle ihan uusia tapoja.

Pysäyttävä ajatus oli siitä perinnöstä jonka jätämme maailmaan. Kauan senkin jälkeen, kun me ollaan eletty, kuoltu ja meidät on unohdettu tässä maailmassa, meidän lasten vauvana käyttämät vaipat on täällä edelleen.

Dokumentti löytyy Areenasta täältä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s