Taaperon kotikoulu

Hei! Nyt minun on pahoiteltava sitä, että tämän kuun ajan päivitystahti on ollut aika harva. Vaikka olen päättänyt keskittyä vielä enemmän kotiin ja lapseen, kalenteri on ollut sen verran täynnä ja kivoja uusia projekteja on ollut aluillaan, että blogille on ollut vaikea löytää aikaa. Olen myös miettinyt paljon, mihin suuntaan blogini on menossa – vai onko menossa mihinkään. Kun Kirppu oli vauva, oli niin paljon asioita joista kirjoittaa, kun kaikki vauva-ajassa oli ihan uutta ja täysin tuntematonta, ja joka kuukausi oli erilainen ja kaiken aikaa sai olla oppimassa jotain uutta. Nyt toisaalta perhearki on tasaantunut, ja toisaalta kasvattamisesta on tullut monimutkaisempaa kuin kantoliinasidonnat, vaikka oli niissäkin opettelemista.

Yksi suunta, johon haaveilen meneväni, olisi kirjoittaa enemmän kotikasvatuksesta ja myös kristillisestä kasvatuksesta. Yhden ystävän kanssa olemme vähän puhuneet myös jostain yhteisestä blogiprojektista siihen liittyen. Hän lähetti minulle listan amerikkalaisia sivustoja, joita pitävät ihan tavalliset äidit, jotka kotikouluttavat lapsiaan ja ovat tehneet itse materiaaleja kotikoulua varten ja julkaisseet ne nettisivuillaan. Niin kuin pari postausta sitten kirjoitinkin, Yhdysvalloissa jopa 20% lapsista on kotikoulussa, ja näitä sivustojakin löytyy runsaasti. Materiaali on tietenkin englanniksi, mutta koska taaperoille tarkoitetut ideat eivät vielä perustu lukemiseen, ne käyvät käytettäviksi sellaisenaan. Ideoita on niin paljon että on vaikeaa tietää, mistä aloittaa, joten siksi laitankin alkuun linkin vain yhteen josta ainakin itse pidin: 1+1+1=1, jossa kannattaa aloittaa sivusta TotSchoolFAQ, ja jatkaa vaikka tänne taaperoiden ideapankkiin, josta monet ideat ovat toteutettavissa ihan tavallisilla kodin esineillä ja leluilla.

Taaperoiden kotikoulu ei siis tarkoita sen kummempaa kuin sitä, että lapsen kanssa leikkii hieman tavallista tavoitteellisemmin. Koulu ei myöskään tarkoita sitä, että koko päivä olisi ohjelmoitu, vaan se voi tarkoittaa vaikka tunnin tavoitteellista ja monipuolista leikkihetkeä. Monet äidit ja isät tekevätkin sitä varmasti ihan luonnostaan ja suunnittelematta, opettavat leikin lomassa värejä, muotoja, kirjaimia, laskemista, taidetta, musiikkia ja kädentaitoja. Mutta etenkin jos lapsi on kotihoidossa, on hauskaa löytää uusia ideoita siihen, mitä kaikkea lapsen kanssa voi tehdä ja miten näitä taitoja opetella niin, että kaikki lähtee lapsen omasta kiinnostuksesta. Itsekin huomaan tehneeni tätä jo, mutta lapsen kasvaessa uusia ideoita alkaa kaivata, enkä ainakaan tiedä onko suomeksi juurikaan materiaalia varhaiskasvatukseen kotona, kun niin suuri osa lapsistakin on päiväkodissa tai ainakin jossain kerhossa kasvatettavana.

Minä vasta alan tutkia tätä asiaa. Mutta mistäs te muut kokeneemmat olette löytäneet ideoita siihen, mitä kaikkea tehdä lapsen kanssa kotona?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s