Taaperotekemistä: Ensipeli

IMG_5993Tarvikkeet: Paksua pahvia, erivärisiä papereita (punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, violetti, valkoinen) , liimaa, sakset, tulostin tai tussi

Pelin palat ovat 8x8cm kokoisia ja tehty liimaamalla värikästä paperia paksun pahvin paloille. Hedelmien kuvat on printattu netistä, mutta ne on helppoa myös tehdä itse – jos ei muuten ole varma piirtäjäntaidoistaan, printattavista kuvista voi ottaa mallia. Nurjalta puolelta voi liimauksen jälkeen vielä saksilla viimeistellä, ettei toiselle puolelle näy minkä värinen toinen puoli on.

Printattavat hedelmät löytyvät näistä linkeistä, tai sitten ne voi piirtää itse valkoiselle paperille. Joidenkin kokoa pitää hieman muuttaa printtausasetuksista. Omissa korteissani on keltaisissa omena, mutta tähän löysin sitruunan kuvan, joka sopii keltaiseen paremmin. Mustikka on leikattu samasta kuvasta appelsiinin kanssa.

Mansikka
Appelsiini (ja mustikka)
Sitruuna
Kurkku
Viinirypäle

Valitsin kuviin teemaksi värit ja hedelmät, koska värit ovat juuri nyt Kirpulla harjoittelussa ja hän hahmottaa monia värejä hedelmien kautta, esimerkiksi keltaisesta kynästä sanoo välillä ”keltainen” ja välillä ”sitruunan värinen”. Olemme leikkineet korteilla monia erilaisia leikkejä, joihin minä olen johdattanut, mutta olen myös antanut Kirpun leikkiä vapaasti, eli jos ei muistipeli maistu, niin kyllä niitä kortteja voi myös laittaa pinoon tai jonoon jos se sillä hetkellä on hauskempaa. Toki myös tilanteen mukaan voin ohjeistaa pitkäjänteiseen ja kärsivälliseen toimintaan.

Kaikkia leikkejä voi tietysti pelata myös tavallisella muistipelillä, josta ottaa käyttöön vain muutaman kortin!

Leikkejä:

1. Samanlaiset

Helppo: Korttien toiset parit ovat lattialla kuvapuoli ylöspäin. Aikuinen antaa yhden kortin kerrallaan, ja kysyy: ”Missä on samanlainen?” Lapsi laittaa samanlaiset vierekkäin tai pinoon.

Vaikeampi: Kaikki kortit ovat kuvapuoli ylöspäin lattialla. Aikuinen antaa ohjeeksi, että samanlaiset laitetaan vierekkäin. Korteista voi tehdä parijonon, pinon tai ne voivat olla vierekkäin siellä sun täällä.

2. Samanlainen jono

Lapsella on korttien toiset parit ja aikuisella toiset. Aikuinen tekee korteista jonon, ja lapsen tehtävä on tehdä omista korteistaan samanlainen jono.

3. Muistipeli

Helppo: Korttien toiset parit ovat kuvapuoli alaspäin lattialla. Aikuinen antaa yhden kortin kerrallaan ja kysyy esim. ”Missä on mustikka/sininen?” Käännetään kortteja yksi kerrallaan kunnes mustikka löytyy, jos kortti ei ole mustikka se laitetaan takaisin kuvapuoli alaspäin lattialle. Parit laitetaan pinoon sivulle.

Vaikeampi: Kaikki kortit ovat kuvapuoli alaspäin lattialla. Annetaan ohjeeksi esim. ”Missä on appelsiini?” Käännetään kortteja, kunnes appelsiini löytyy, ja laitetaan se sitten oikeinpäin sivuun. Jos kortti ei ole appelsiini, se laitetaan takaisin kuvapuoli alaspäin.

Haastava: Tavallinen muistipeli jota pelataan vuorotellen.

4. Kim-leikki

Korttien toiset parit laitetaan lattialle ja niitä katsellaan hetki. Aikuinen laittaa huivin korttien päälle ja ottaa yhden korteista pois. Lapsi muistelee, mikä korteista puuttuu.

Keksitkö lisää leikkejä, mitä korteilla voisi leikkiä? Jätä kommentti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s