Äiti, tee vähemmän

Oletko koskaan kysynyt itseltäsi, mitä sinun pitäisi tehdä enemmän jotta olisit parempi äiti (tai parempi ihan mikä vaan)? Oletko kysynyt itseltäsi niin viimeisen kuukauden aikana, tai kenties joka päivä?

Siinä tapauksessa, minulla on sinulle uusi kysymys! Olen harjoitellut kysymään itseltäni, mitä voisin tehdä vähemmän.

IMG_6501
Ainakin voin vähemmän kirjoittaa blogiin, ja toivottavasti kirjoittaa jostain tärkeämmästä silloin kun kirjoitan. Tämä antoi mukavasti aikaa miettiä, mitä oikeasti haluaisin vähällä vapaa-ajallani tehdä. Totesinkin, että vastapainoksi haluan lukea enemmän kirjoja. Olen etsinyt viime aikoina uusia ajatuksia kasvatukseen, nyt kun äitinä oleminen on jo enemmän kasvatusta kuin hoitamista, ja olen ollut tosi innostunut Charlotte Masonin ajatuksista. Ne eivät ole Suomessa kovin tunnettuja, ja kunhan aikaa löytyy, kirjoitankin niistä tänne. Karen Andreola, joka on tehnyt 1800-luvun lopulla eläneen Charlotte Masonin ajatuksia uudelleen tunnetuksi, kertoo kirjassaan A Charlotte Mason Companion Masonin kasvatusfilosofiasta pääpiirteissän. Yksi tärkeä osa tätä on äidin omat harrastukset, se miten äiti kehittää ja ravitsee itseään jotta hänellä olisi mistä ammentaa lapsilleen. Muistin miten paljon rakastin lukea kirjallisuuden klassikoita joskus aikana josta tuntuu olevan kovin kauan, ja lainasin kirjastosta Victor Hugon Kurjat ja Mika Waltarin viihderomaanin Ihmeellinen Joosef. Ensimmäinen alkoi kiehtovaksi mutta pian totesin että kirja joka vaatii liikaa ajattelua ei sovi näin hektiseen elämään. Pitänee tyytyä elokuvaversioon. Jos muuten teillä käytetään Netflixiä, sieltä löytyy klassikkoromaaneista ainakin Pikku naisia ja Jane Austenin Mansfield Park elokuvina, ja molemmat ovat tosi ihania. Siippa taas pitää elokuvista joissa miehet ratsastavat sotaan hevosilla ja minä elokuvista joissa ratsastetaan kauniissa mekoissa naisten satulassa, joten olemme löytäneet yhteiseksi sarjaksi Hovimäen, joka myös löytyy Netflixistä. Olemme katsoneet sitä melkein joka ilta.

Entä miten voisi siivota vähemmän? Ehkä sitä voisi määritellä siivoamisen vähimmäisvaatimukset: että ei olisi tavarapinoja ja -läjiä, keittiö ja vessa olisivat siistit, kaikilla puhtaat vaatteet ja lattioilla ei kohtuuttomissa määrin pölyä. Ruokaa me tehdään yleensä kerralla tosi paljon, eikä mua ainakaan haittaa syödä samaa ruokaa useampana päivänä.

Olen myös käynyt vähemmän leikkipuistossa. Totta puhuen ne eivät ole minusta erityisen mukavia ympäristöjä. Sen sijaan me ollaan retkeilty lähimetsässä, jonka uskon myös lapsille olevan sekä esteettisesti että motorisen harjoittelun ja oman luovuuden kehittymisen kannalta parempi vaihtoehto.

IMG_6473

Yhdellä metsäretkellä pajunkissat herättivät Kirpussa suurta ihmetystä.

IMG_6476

Olivat pienet valkoiset pörröiset kissat niin ihmeellisiä että niitä ei meinannut uskaltaa silittää.

IMG_6481Tällainen on meidän Helsinki – kaupunki saa pysyä lahden toisella puolella 🙂

Niin, ja miksi sitten tehdä vähemmän? Miten se tekee minusta paremman äidin?

Ehkä jos olisin vaikka läsnäolevampi, rentoutuneempi, luovempi ja hauskempi äiti… Niitä ominaisuuksia ei saa lisää suorittamalla.

Mitä sinä haluaisit tehdä vähemmän? Miten se voisi toteutua?

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Äiti, tee vähemmän

 1. Hei! Oli kiva lukea ajatuksiasi blogissasi. Luulen, että nykyajan hetkisessä menossa yhä useampi törmää kysymykseesi siitä, miten oppia tekemään vähemmän tuntematta huonoa omaatuntoa. Meidän tulisi oppia rentoutumaan ja sallimaan itsellemme enemmän. Hyvää jatkoa sinulle ja perheellesi!

 2. Hei,
  Löysin myös Charlotte Masonin ajatuksia blogista Moments With Mother Culture. En ehdi lukemaan kirjoja hänestä, mutta näin blogien kautta tarttukoon jotain hyvää 🙂 Se vähänkin on jo innostanut löytämään kauneutta ja vaalimaan omia innostuksia-en halua kuihtua näinä äitivuosina.
  Mekin ollaan seurattu Hovimäkeä, mies tykkää historiasta! Kakkoskausi aloitetaan pian.

  Mitä voisin tehdä vähemmän…Siivota, järjestellä. Tykkään, että paikat on kunnossa, mutta sen sijaan voisin lukea enemmän lapsille.

  • Hei! Seuraan myös tuota blogia – kirja josta mainitsin on siis tuon blogin kirjoittajan tekemä, jo aika vanha kirja, 80-luvun lopusta. Vaikuttaa tosi mukavalta ihmiseltä, ainakin on blogin kommentteina jättämiini kysymyksiin antanut tosi rohkaisevia ja perusteellisia vastauksia.
   Heh, ja me kans tänään illalla aloitetaan Hovimäen kakkoskautta. Loppui kyllä ykköskausi tosi surullisesti. 😦

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s