Mitä pelata 2-vuotiaan kanssa?

Itse pidän tosi paljon lautapeleistä, ja olen ollut tosi iloisesti yllättynyt että 2-vuotiaan kanssa joitakin pelejä voi jo vähitellen alkaa pelaamaan. Kirppu pelaa tosi mielellään, ja se on kivaa yhteistä tekemistä aikuisille ja lapsille yhdessä. Näissä peleissä, joita olen löytänyt, ei tarvita älyä, päättelyä tai taktikointia. Se menisi jo liian monimutkaiseksi. Sen sijaan nyt opetellaan sääntöjen noudattamista, yhdessä toimimista ja oman vuoron odottamista, jotka ovat tosi tärkeitä taitoja nekin.

Voittaminen ja häviäminen myös ovat 2-vuotiaan maailmassa vielä tuntemattomia asioita, enkä myöskään halua niitä pelatessa korostaa. Meillä ei siis puhuta voittamisesta, vaan sanotaan vaikka että nyt peli on loppu tai peli on valmis. Tärkeintä kuitenkin on yhdessä tekeminen ja itse pelaaminen.

IMG_6772

Tämä peli on itse asiassa minun lapsuudestani. Lotossa on keskellä kuvakortteja nurinpäin, joista jokainen valitsee vuorollaan yhden, ja sitten katsotaan kenen lautaan kortti kuuluu. Vaikeammassa versiossa voi pelata niin, että kortin saa pitää vain jos se kuuluu omaan lautaan. Lottopeli on helppoa tehdä itse, Lasten silmin -blogissa on siitä yksi esimerkki.

IMG_7005

 

Kirppupeli on klassikko! Meidän on Plaston tekemä. Kirppuja voi hyppäyttää kaverille tai kokeilla saada purkkiin tai kannen päälle.

IMG_6771

Domino on tällä hetkellä peleistä suosikki. Siihen opin Kirpun ystävältä kivan tavan, eli pelin ei tarvitsekaan loppua siihen kun joltain loppuvat palikat, vaan sitten palikoita voi nostaa lisää. Tarkoituksena ei siis olekaan päästä omista palikoista eroon vaan saada mahdollisimman pitkä domino tehtyä yhdessä!

IMG_6770

Tämä peli oli minulle uudempi tuttavuus. Pelissä on yhteen liittyviä asioita, joille pitää löytää pari. Olemme pelanneet tätä ihan vain etsimällä palojen kaveria, mutta ohjeiden mukaan tämä olisi muistipeli, jossa toisen samanlaisen kortin sijaan etsitään kuvalle paria. Parit tosin oppii nopeasti, joten pelikertojen välillä pitää ehkä pitää tarpeeksi taukoa, jos tätä ei pelaa muistipelin tapaan. Oli tässä kuitenkin 2-vuotiaalle ja vielä 4-vuotiaallekin miettimistä ja keskusteltavaa, miksi eri kortit liittyivät yhteen.

IMG_6680

Sen sijaan jos tietokonepelejä etsii, Kirppu on pelannut Papunetin pelejä. Ne ovat tarpeeksi yksinkertaisia ja rauhallisia minun mielestäni, ja kaikissa on hyvä idea. Olin tosi yllättynyt, miten nopeasti noin pieni oppi käyttämään Papunetin piirustusohjelmaa ja pelaamaan äänne- ja lukumääräpelejä – tosin kirjaimia ja lukuja on paljon harjoiteltukin. Olemme rajanneet tietokoneella käytetyn ajan aika vähäiseksi, mutta tämä on yksi niistä asioista joita tietokoneella saa tehdä silloin harvoin kun tähän pääsee.

Millaisia pelejä teillä pelataan? Mitkä ovat suosikkinne?

Loppuun kirpparivinkki: Kaksi viimeistä peliä löytyi Porvoon Löytöpisteestä, joka on nimensä veroinen paikka. Kirpun kummitäti, joka osti itselleen mummonmökin Porvoon läheltä, vei meidät sinne shoppailemaan porvoonkierroksella, ja tuloksena oli kaksi muovikassillista pelejä, leluja ja lastenkirjoja (+lasten crocsit) hieman yli kympillä!

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Mitä pelata 2-vuotiaan kanssa?

  1. Mun on pitänyt myös kirjoittaa peleistä, kun tässä yksi päivä testailin mihin kaikkeen taaperoiden – ja mun – hermot riittää. Lottopelit on mustakin pienten kanssa kivoja, siinä on niin selkeä idea, että se on helppo selittää ja ymmärtää, sitten pitää vain koettaa saada vuorot jaettua. Meillä noiden 2,5 – vuotiaiden kanssa toimi jo muistipelikin, mutta sellainen perinteinen, jossa kuvat on samat – tosin ei ne vielä ihan tajua sitä, että pitäisi muistaa, missä se pari oli, mutta kun kortteja ei ole liikaa, niin osuuhan se pari sattumaltakin joskus kohdalle.

    Mutta täytyy sanoa, että pelaaminen pienten kanssa on musta kyllä aika uuvuttavaa, juuri se vuorojen jako, ja esikoisen kanssa aikoinaan se, että se ei kestänyt häviämistä ollenkaan. Jostain 5-vuotiaasta saakka on sitten sujunut vähän paremmin, ja nykyisin Afrikan tähti on meistä molemmista ihan kivaa tekemistä sinä aikana kun pienemmät nukkuu päiväunia.

    • hei, kiitos kommentista ja anteeksi että vastaus kesti näin älyttömän pitkään! meidän lomapaikoissa savon perukoilla netin käyttö ei ole kovin helppoa.

      mielenkiintoista kuulla että teidän esikoiselle häviäminen oli niin vaikea juttu. Kirpulla kun ei ole mitään käsitystä voittamisesta ja häviämisestä ja pelissä on hänelle tärkeintä se että se tulee ”valmiiksi”, eli että lottoalustoissa on kaikissa kortit paikoillaan ja jokainen dominopalikka saadaan käytettyä peliin. ehkä yksi syy on se, että meillä ei ole vanhempia serkkuja tms. joilta olis voinut oppia sen, että on tärkeää voittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s