Yöimetys ja hampaat

Edellisessä postauksessani taaperoimetyksestä joku esitti kommenteissa huolensa siitä, että taaperon yöimetys altistaisi kariekselle, ja riski on etenkin jos lapsi syö monta kertaa yössä ja päivisin syö sokeria.

Huolensa esitti nimimerkki suuhygienisti. Monet taaperoimettäjät ovatkin kohdanneet hammashoitolassa sen, että imetys kehotetaan lopettamaan tämän vuoksi. Useissa hammashoitoloissa ainakin Helsingissä hammashoitajat ovat onneksi jo saaneet koulutusta siitä, että imetyksen vaikutukset suun terveyteen ja lapsen terveyteen ylipäänsä ovat niin suuret, että imetyksen jatkamiseen tulisi kannustaa eikä lannistaa. Esimerkiksi THL:n ohjeistus nykyään on, että

Pitkään, yli 1,5 vuotta, jatkuvalla imetyksellä saattaa olla yhteyttä lapsen kariesriskiin. Reikiintymistä aiheuttavat bakteerit eivät sinänsä pysty käyttämään äidinmaidon laktoosia niin nopeasti kuin tavallista sokeria, sillä äidinmaidon antibakteeriset ja entsymaattiset aineet estävät laktoosin hajoamisen suussa. Jos lasta imetetään pitkään, etenkin öisin, ja lisäksi lapsen ruokavalioon kuuluu runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita ja fluorin käytössä on puutteita, nämä edesauttavat reikiintymistä. (Kämäräinen & Alaluusua 2005, Mizoguchi ym. 2003.) Sen sijaan purennallisia haittoja ei juuri ole todettu, vaikka imetys jatkuisi pitkäänkin.

Kaiken kaikkiaan imetyksen edut suun terveydelle ovat niin selvät, että imetyksen pituuteen puuttumisen sijaan on parempi korostaa bakteeritartunnan ehkäisyä, terveellistä ja säännöllistä ruokailua, sekä fluorin käyttöä. Yhtenäisen ohjauksen varmistamiseksi suun terveyden ammattilaisten ja neuvolan yhteistyö on tärkeää.

Vaikka tässä vielä sanotaan, että yhteys kariesriskiin saattaisi olla, esimerkiksi tässä Oulun yliopiston hammaslääketieteellisessä tehdyssä väitöskirjassa todettiin, että imetyksellä ei olisi yhteyttä kariekseen – tutin käytöllä ja tuttipullolla öisin sen sijaan olisi. Yle jopa uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jonka mukaan imetys suojaisi kariekselta. Imetyksen tuen artikkeli aiheesta on taas kerran tosi perusteellinen ja pätevän oloinen, suosittelen sitä lämpimästi.

IMG_7020

 Kuvassa Kirpun täydelliset hampaat. Kaikkeen se bloggaajan lapsi joutuukin.

Voitaisiinko tästä siis päätellä, että kun muistaa harjata lapsen hampaat aamuin illoin, välttää sokeria lapsen ruokavaliossa ja pitää selvät ruoka-ajat, niin imetyksestä on enemmän lapsen terveydelle huomattavasti enemmän hyötyä kuin haittaa. Itse olen sitä mieltä, että yli 1-vuotiaalle maitoa ei myöskään tarvitse antaa ihan joka kerta kuin sitä pyydetään. Meillä imetys on ollut jo pitkään äidintahtista. Alle 1-vuotiaalle imetetylle äidinmaito on pääasiallinen ravinnonlähde, ja silloin olisi julmaa olla antamatta lapselle ruokaa kun hänellä on nälkä.

Onko joku lukenut tutkimustuloksia ihan toiseen suuntaan? Onko lukijoissa ehkä joku oikeasti asiaa tutkinut? Vastakkaisia näkemyksiä saa esittää kommenttiboksissa, kaikkien suuhygienistien ja äitiaktivistien ajatukset ovat tervetulleita 🙂

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Yöimetys ja hampaat

  1. Pähkäilin samaa itsekin joskus, mutta sitten luin joltain imetystukisivulta tai vastaavalta, että äidinmaito itse asiassa suojaa bakteereilta. Että jos äiti vaan jaksaa, niin totta ihmeessä kannattaa imettää! Me lopetettiin yöimetys 1,5-vuotiaana, mutta syy oli, että en jaksanut sitä hulinaa. Lopetus meni hyvin. Oltiin puhuttu etukäteen, että tissiä sitten seuraavan kerran vasta aamulla. Yöllä itki tissiä ehkä 10min ja nukahti sitten takaisin. Siitä eteenpäin on nukkunut yöt putkeen (tosin äidin kainalossa…)

    Meillä saavutettiin ihmeellisesti n kk sitten kummallinen kohta: tisseistäni loppui maito ja nyt en enää ole taaperoimettäjä… Tosin 3,5-vuotias palleroinen innokkaasti leikkii että syö isin ”hauistissejä”. Ihan oikein isille! 😀

    • Onnittelut hienosta imetyksestä! Tosi mielenkiintoisia nuo taaperoimetyksen loppumistarinat. Imetys loppuu ja lopetetaan niin erilaisilla tavoilla…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s