Ihmeitä tekevä Ilona, ja mitä muuta meillä nyt luetaan

IMG_7734Meillä luetaan paljon, jokainen meistä. Itse asiassa toivoin jo odotusaikana että meille tulisi lapsi, joka rakastaisi kirjoja yhtä paljon kuin minä, ja jolle voisin iltasaduksi lukea omia suosikkejani, kuten Narniat ja Anna-kirjat, ehkä myös Roald Dahlia ja Astrid Lindgrenia ja sellaisiakin jotka eivät minun lapsuuteeni kuuluneet, kuten alkuperäiset Nalle Puh -kirjat.

Aina eivät kuvitelmat vastaa todellisuutta. Meillä ainakin toistaiseksi Siippa on se, joka jaksaa lukea Kirpulle kirjan toisensa jälkeen. Minä jaksan lukea kirjan silloin tällöin, en ainakaan samaa kirjaa kahta kertaa peräkkäin, ja joistain kirjoista hyppään aina välillä muutaman sivun yli että ne loppuisivat nopeammin. Useimpiin lastenkirjoihin en jaksa kovin kauaa keskittyä ellen ole erityisessä hyvä äiti -mielentilassa. Käymmekin usein kirjastossa, että minäkin saisin vaihtelua siihen mitä luetaan.

ilona

Mutta ei, eihän minun tästä pitänyt edes kirjoittaa, vaan niistä kirjoista joita meillä on nyt luettu paljon, syystä jos toisestakin.

Ilona-kirjat ovat aika tavallisia lastenkirjoja. Niissä on vähän tekstiä, värit ovat kirkkaat ja heleät ja aiheet ovat yksinkertaisia. Niissä on aiheena asioita, jotka varmaan ovat vaikeita muissakin lapsiperheissä: kylvyssä käyminen ja laastarin laittaminen. Ilona ja iloinen laastari -kirja teki sen mihin mikään muu ei pystynyt, nimittäin sai Kirpun pitämään laastaria sormessaan ja teki asiasta hauskan. Samoin Ilona ja ihana kylpy -kirjaa luettuaan Kirppu ensimmäistä kertaa ihan oma-aloitteisesti meni suihkuun ja kasteli siellä hiuksensa. Minusta se on aika iso saavutus lastenkirjalta.

kirjainkirjat

Kuten kirjoista, Kirppu on tosi kiinnostunut myös kirjaimista ja maistelee jo jonkin verran, mistä äänteistä eri sanat koostuvat. Kaikki kirjaimia esittelevät kirjat ovatkin suosiossa, ja näitä kahta on meillä erityisesti luettu, molempia ihan eri syistä. Molemmista myös Kirppu nappaa paljon runonpätkiä ja uusia sanoja, joita laukoo sitten yllättävissä tilanteissa ja esittää meille kiperiä kysymyksiä. (Mikä on baltti? Entä mikä on maltti? Mikä on cd-soitin? Mikä on Oscar-patsas?)

Pikku-Marjan eläinkirja on klassikko, jonka runomitta, aiheet ja kuvitus ovat tosi viehättävästi perinteisiä ja jostain menneestä maailmasta. Itse nautin erityisesti kauniista luontokuvista, kauniisti kuvatuista erilaisista kukista ja eläimistä. Monet runot ovat sellaisia klassikoita, jotka on kuullutkin jossain muualla. (Pikku-Marjan eläinkirja * löytyy muuten Booky.fistä hieman alle 15 eurolla.)

Kielet kippuralle onkin sitten ihan päinvastainen kirja tietokonegrafiikkakuvituksineen ja modernista elämästä ammentavine runoineen. Tällaiset kirjat ovat minusta pääsääntöisesti levottomia ja vähän ärsyttäviä, enkä yleensä lainaa niitä. Tämän kirjan runot saivat kuitenkin sekä minut että Kirpun nauramaan, ja niiden lukeminen on hauskaa uudestaan ja uudestaan. Luulin että Kirppu ei ymmärtäisi niistä mitään, mutta ilmeisesti ne uppoavat 2-vuotiaankin maailmaan ja herättävät paljon lisäkysymyksiä ja pohdintoja.

vaukirjaKaikki varmasti tietävät Vau-kirjan? Minullakin on tuossa oikealla sivupalkissa mainosbanneri, josta voi tilata ilmaiseksi setin vauvanleluja, ilman mitään velvollisuutta lisätilauksiin kirjakerhosta. Itse en ole sellaista tilannut, koska en ajatellut vauvan tarvitsevan leluja tai kirjoja. Kävin sattumalta katsomassa Vau-kirjan sivuja vähän aikaa sitten ja huomasin, että siellä onkin kirjoja myös vanhemmille lapsille ikäryhmien mukaan, sekä kivan oloisia kirjasarjoja lukemisen ja laskemisen opetteluun. Näistä kaikista voi tilata ilmaisen tervetuliaispaketin, jonka jälkeen saa päättää haluaako jatkossa saada kirjapaketteja, miten usein ja millaisia.

Ajattelin että jotakuta muutakin saattaa kiinnostaa, millaisia Vaukirjan kirjat sitten ovat, joten kerron vähän näistä kirjoista joita meidän tervetuliaispaketissa oli. Saimme neljä 2-vuotiaille tarkoitettua kirjaa, joista kolmea on jo luettu. Olin todella yllättynyt siitä, että nämä kirjathan ovat hyviä! Ne ovat selvästi mietitty tukemaan erilaisia 2-vuotiaan kehitykseen liittyviä asioita, muttei kuitenkaan liian ilmeisellä tavalla. Mukana tuli tietokirja eläimistä, joka on tosi paksu ja hyviä eläinkuvia riittää pitkäksi aikaa tutkittavaksi; kaksi satukirjaa joista se jota jo luimme kertoo uhmaikäisestä elefantista ja kiukustavasta norsuäidistä jotka molemmat opettelevat, miten voi rauhoittua silloin kun hermostutaan – hyvin ajankohtaista ainakin meillä; ja esteettinen ja mielikuvituksellinen, unenomainen kirja hiiren sadepäivästä. Tällainen taiteellisempi kirja oli mielestäni tärkeä lisä pakettiin. Nyt ymmärrän miten Vaukirja voi tarjota näitä ilmaisia paketteja, sillä luulen että aika monet päätyvät jatkamaan tilaustaan. Minuakin se houkutti, mutta päädyin siihen että pidän kuitenkin liikaa kirjastossa käymisestä ja kirpputorien penkomisesta.

Sitä paitsi meillä kirjoja onkin jo paljon. En edes löytänyt kaikkia, joista olisin halunnut tähän kirjoittaa. Jos muuten ihmettelette, missä hämärässä kolossa kirjakuvat on otettu, niin tällä hetkellä suurin osa kirjoista löytyy täältä:

Kuva Kirpun ottama.

Kuva Kirpun ottama.

Keskellä meidän olohuonetta on neljän hengen teltta. Se on oikea supermaja, johon Kirppu on halunnut kantaa kaikki kirjansa ja pötköttelee siellä Siipan kanssa niitä lukemassa. Meillä kävi mielessä mahdollisesti lähteä vielä telttailemaan tänä kesänä, joten tuntui hyvältä idealta tutustua ensin telttaan eikä vain ilmoittaa automatkan päätteeksi Kirpulle, että tänä yönä me muuten nukutaan tässä. Katsotaan, miten käy!

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Ihmeitä tekevä Ilona, ja mitä muuta meillä nyt luetaan

  1. Jos loruttelut maistuvat, niin suosittelen tutustumaan Jukka Itkosen tuotantoon, jos ei ole tuttu jo entuudestaan. Esimerkiksi ”Leikkihaitari” on aivan mahtava runokokoelma, jonka lyriikoissa riittää pureskeltavaa ja naureskeltavaa aikuiselle lukijallekin. Meillä oma kirppu keskittyy loruissa vielä ennen kaikkea hauskoihin äänteisiin, mutta jaksaa silti kuunnella noita Itkosen pitkiäkin runoja aika helposti.

  2. Onpa ihanan näköinen tuo Ilona kirja, pitää lainata heti :).
    Ja kaksi arpaa on toki sinun :)! Kiva kun kävit blogissani! Saa muistutella arpajaisia sitten myöhemmin minullekin ;)!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s