Kirjavinkki: Kemikaalikimara lapsiperheille

kemkimlaps

Sain Teokselta arvosteltavaksi Kemikaalikimara-blogin kirjoittajan Anja Nysténin uuden kirjan Kemikaalikimara lapsiperheille. Olen jonkin verran lastenvaatteiden ja -lelujen kemikaaleista kirjoittanut omassakin blogissani, mutta tuntui että kokonaiskuva asiasta jäi puuttumaan – tiedän kyllä että kaikenlaisia haitallisia aineita on, ja pahimmillaan ne voivat heikentää lisääntymiskykyä, mutta sen tarkemmin en osaisi sanoa, mitä ne aineet ovat, missä kaikkialla ne ovat ja miten ne oikeastaan vaikuttavat.

Anja Nystén on kemiantekniikan diplomi-insinööri, joten perusasioiden voi luottaa olevan tässä kirjassa hallussa. Kirja lähteekin ihan perusteista: mitä ovat kemikaalit, ja miksi jotkut niistä ovat haitallisia. Muuten kirja koostuu lyhyistä luvuista, jotka kattavat ytimekkäästi erilaisia alueita, joissa kotona mahdollisesti on haitallisia kemikaaleja, kuten myös raskausajan ja pikkulapsiajan riskialueita ruokavaliosta lähtien. Alussa on myös hauska testi, jolla voi testata omaa kemikaalitietoisuutta. Huomasin että asiat olivat minulla jo aika hyvin hallussa, joten kirjassa moni asia oli minulle jo tuttua. Uuttakin silti löytyi, sellaisia asioita joita en ole itse huomannut ottaa selvää. Tatuointivärien myrkyllisyydestä ei esimerkiksi ole aiemmin lukenut mielellään tässä vaiheessa, kun kolme kämmenenkokoista tatuointia on jo selässä. Tässä asiassa kirjasta lukeminen on parempi kuin netin selailu, koska netissä pitää itse tietää mitä tietoa on etsimässä. Kirja avaa silmät sellaisillekin alueille, joista ei itse huomaisi huolestua.

Kirja toimii minusta parhaiten hakuteoksena, josta voi tarpeen tullen etsiä tietoa. Luulen itse ainakin vihdoinkin selvittäneeni, kumpi on pienempi paha: PVC:stä valmistetut kuravaatteet vai perfluoratut likaa ja kosteutta hylkivät haalarit. Teksti on ytimekästä ja selkeää, paikoin jopa oppikirjamaista. Toisaalta tekstin taso vaihtelee aika paljon. Joissakin kohdissa kemikaalien nimet ja muut menivät minulta ihan ohi, vaikka lukiossa luinkin pitkän kemian (ikään kuin siitä nyt enää mitään muistaisi). Toisaalta etenkin viimeisissä kappaleissa tekstistä tuli hieman liian kukkahattutätimäistä. Olisin toivonut, että Nystén olisi pysynyt vain kemikaaleissa, eikä intoutunut saarnaamaan tatuointien elinikäisyydestä tai siitä, että nuorten olisi syötävä koulussa kunnollinen ateria. Tämä tuntui minusta lukijan aliarvioimiselta. Nystén kirjoittaa kuitenkin nykyisille ja tuleville äideille eikä valistusopasta teini-ikäisille.

Mietin myös, miten hyvin kirja kestää aikaa. Kirjassa on omat luvut eri lapsuuden vaiheiden kemikaaliriskeistä teini-ikään saakka. Kemikaalien haitoista tietoa tulee kuitenkin jatkuvasti lisää, ja luulen että emme nytkään tiedä vielä aiheesta läheskään kaikkea. Onkohan kirja ajankohtainen enää silloin, kun minun taaperoni on 15-vuotias? Tällä hetkellä kirja kuitenkin esittää meille ajankohtaisimman tiedon, mitä kemikaalien haitoista on olemassa.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Kirjavinkki: Kemikaalikimara lapsiperheille

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Olen eniten tainnut tutustua juurikin vaippojen sisältämiin kemikaaleihin ja niistä mahdollisesti aiheutuviin haittoihin – vaippa kun on ihan ihoa vasten ja vielä yleensä ainakin sen pari vuotta. Meillä on jokainen lapsi käyttänyt enemmän ja vähemmän kestoja, 2. ja 3. lähes pelkästään. Nyt vähän huonolla omalla tunnolla olen tällä neljännellä käyttänyt enemmän kertiksiä kuin kestoja – ihan siitä syystä, että pyykkimäärä on paisunut niin suureksi kilpaurheilevan esikoisen ja vauvan kanssa ja kerrostalossa pyykin kuivatus ei ole niin kovin yksinkertaista (rumpua en viitsisi kovin paljon käyttää). Olisikin mielenkiintoista kuulla, mitä kirja sanoi vaippojen kemikaaleista?

    • Anteeksi että vastaus kesti! Olen ollut aika paljon poissa kotoa, ja kirja taas täällä kotona työpöydän yllä kirjahyllyssä. 🙂

      Kirjassa ei ollut vaippojen kemikaaleista mitään, vain ympäristövaikutuksista (siitä että jätettä tulee niin paljon). Mitään riskejä lapsille kertokäyttövaippojen käytöstä ei mainittu.

      Me ollaan noista molemmista syistä käytetty Kirpulla Naty-vaippoja, joiden pitäisi olla ainakin maatuvia ja öljyttömiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s