Vaaleansinisiä helmiä

Kun kesällä oltiin pitkän aikaa erossa oman kodin kirjoista ja leluista, oli hauskaa kun Kirppu innostui nyt uudestaan sellaisista puuhista, joita me tehtiin keväällä mutta joihin into hiipui kesää kohti tultaessa. Nyt me ollaan taas ommeltu ompelukuvia ja pujoteltu ja lajiteltu helmiä. Kesän jälkeen Kirpun taidot ovat kasvaneet huimasti, joten uutena juttuna lautapelien pelaamisesta on tullut meillä päivittäinen ohjelmanumero. Minä kierrän nykyään kirppareilla lautapeli- ja palapeliosastot tosi tarkasti. Myös viime keväänä ostamani puinen rakentelusarja, jossa on isoja ruuveja ja muttereita, on nyt käytössä.

Villahuivi syksyksi löytyi pihakirppikseltä alle eurolla.

Villahuivi syksyksi löytyi pihakirppikseltä alle eurolla. Myös Kirpun paita on kirpparilöytö.

Kirppu oli saanut kokeilla kaulakorua ystävänsä luona, joten tietysti hänenkin piti saada askarrella omansa. Helmistä, joita pujottelimme ja lajittelimme puoli vuotta, tuli siis värikäs helmikoru. Laitoin paksun puuvillalangan kiinni piippurassiin, jonka avulla helmet oli helppoa saada pujotettua nauhaan. Helmet ovat Tigerista, ja niiden mukana myös tulee ohutta lankaa ja sellainen ruuvattava kaulakorunkiinnitysjuttu.

helmiä2Niinpä meidän piti käydä ostamassa uusi setti helmiä, joista ei ainakaan vielä tehdä korua vaan jatketaan loputtoman hauskaa tekemistä, helmien pujottamista piippurassiin ja irroittamista takaisin rasiaan. Kirppu sai valita värin, ja tämä olikin hyvä valinta, sillä vaikeustaso lisääntyi yhdellä askeleella. Helmet ovat pienempiä ja väreissä on kolmea eri sävyä sinistä ja violettia. Kirpun oli yllättävän haastavaa erottaa, mitkä siniset ovat samanvärisiä. (Erilaisten esineiden lajittelu muodon ja värin mukaan on perinteinen montessoriaktiviteetti, josta kirjoitin viime keväänä.)

Katsoin juuri dokumentin väreistä, jossa kerrottiin siitä miten eri ihmiset erottavat värit eri tavalla, ja myös miten eri kulttuureissa värit jaotellaan eri tavoin. Dokumentissa näytettiin, miten yhden afrikkalaisen heimon jäsenet erottivat helposti toisistaan kaksi vihreää, jotka minusta näyttivät ihan samanvärisiltä. Heillä oli eri nimetkin näille väreille. Sen sijaan heille oli vaikeaa erottaa joitakin sellaisia sävyjä, jotka minulle olivat helposti tunnistettavissa erivärisiksi. Tämä oli minusta tosi mielenkiintoista! Antoi myös ajatuksia siitä, ettei lapsillekaan liian itsestäänselvästi opeteta vain selkeitä päävärejä, vaan myös eri sävyjen erottamista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s