Terveellistä tyrnipullaa

Tykkään leipoa pullaa. Leivoin pullaa yhtenään vielä kymmenen vuotta sitten, mutta kun vähitellen valkoiset jauhot ja valkoinen sokeri ovat jääneet meillä kokonaan pois käytöstä, en ole uskaltanut enää kokeilla. Olen varmaan pelännyt, että se maistuisi liikaa sämpylältä. Nyt kuitenkin päätin olla vihdoinkin pullantuoksuinen äiti, ja leivoin Kirpun kanssa kaksi pellillistä kokeilullisia spelttipullia. Pullia tuli kolmenlaisia: kookoshiutalekorvapuusteja, tyrnikorvapuusteja ja voisilmäpullia. Itse ensi puraisulla mietin, pitäisikö leikata pulla kahtia ja laittaa juustoa väliin. Tämä taisi olla kuitenkin enemmän omaa ennakkoluuloani, sillä koemaistajia oli yli kymmenen ja kaikki kehuivat pulliani. Sain kuulla, että ”tällaisia voisi olla myynnissä Ekolossa” ja ”on nää parempia kuin ne Samsaran pullat joita saa Ruohonjuuresta”. Minusta ne Samsaran pullat ovat hyviä, joten uskalsin lopulta itsekin nauttia pullista. Kirppukin nautti – pullan leipomisesta on sen jälkeen juteltu lähes joka päivä, ja Kirppu kertoo edelleen innostuneena miten sai viedä pussillisen pullaa mukana mennessään ystävänsä luokse kylään. Suloisen viattomia ovat pienen ihmisen ilot. Jostain syystä juuri se oman äitin leipoma rakkaudella pulla näyttää vetoavan lapsiin. Vain raparperipiirakka kesän alussa on herättänyt yhtä suurta vilpitöntä ihastusta ja innostusta.

hyvät eväät metsäretkellä

hyvät eväät metsäretkellä

Kokeilin kolmea erilaista täytettä: kookoshiutalekorvapuusteja, tyrnikorvapuusteja ja voisilmäpullia. Näistä tyrni oli oma suosikkini. Tyrnin maku oli mukavan raikas kaneli-sokeri-täytteen kanssa. Resepti muuten on luottopullareseptini, jolla olen leiponut Aikojen Alusta Saakka, tässä vain terveellistettynä versiona. Kyllä me leivotaan pullaa toistekin, se on hyvää myös terveellisenä versiona. Se toimii sittenkin!

Terveelliset tyrnipullat

  • 2 munaa

    IMG_7749

    tässä kuvassa kookosversio

  • 150 g pehmeää voita
  • 1/2 l kädenlämpöistä täysmaitoa
  • 1 tl kardemummaa
  • 30 g hiivaa
  • 1 tl ruususuolaa
  • 800g-1000g jauhoja, joista 2 dl valk. vehnäjauhoa ja loput puolikarkeaa spelttijauhoa
  • 2,5 dl intiaanisokeria
  • kanelia
  • pari kourallista tyrnimarjoja

Liuota hiiva, intiaanisokeri ja suola kädenlämpöiseen maitoon. Vaivaa sekaan huolellisesti jauhot ja kardemumma. Lisää lopuksi munat ja voi ja vaivaa hyvin.Valmiina taikinan tulisi olla kiinteää mutta pehmeää ja irrota helposti käsistä ja astian reunoista. Anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla n. puoli tuntia.

Kaulitse puolet tai kolmasosa taikinasta ohueksi levyksi. Voitele levy, ripottele pinnalle kanelia, intiaanisokeria ja sopivasti tyrnimarjoja. Tee korvapuusteiksi ja anna vielä kohota pellillä liinan alla. Ennen uuniin laittoi puustit voi voidella kananmunalla. Paista 225-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

 

Ps. Oletko miettinyt, miksi liittyä blogini Facebook-sivulle, kun blogia voi käydä lukemassa täälläkin? No tietysti siksi, että linkkailen sinne aina satunnaisesti kiinnostavia blogikirjoituksia muista blogeista, artikkeleita, tarjouksia ja päivän ajatuksia, sellaisia lyhyitä pätkiä jotka eivät pääse tänne oman blogikirjoituksen kokoisiksi jutuiksi. Jos siis pidät siitä mitä kirjoitan täällä, voit saada Facebookissa vielä lisää 🙂

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s