Kotiäidin säästövinkit

Tehty yhteistyössä CupoNationin kanssa

Yksi lukija kysyi minulta vähän aikaa sitten, miten saamme rahamme riittämään. Emme siis taida olla ainoa pienituloinen lapsiperhe. Tässä on muutama meidän kootuista vinkeistä!

1. Kierrätys

Kolmen kotiäitivuoden ainaka minusta on tullut systemaattinen kierrättäjä. Ostamme lähes kaikki vaatteet ja tavarat käytettyinä. Kirpputorien kiertämiseen pätee kaksi hyvin erilaista sääntöä: 1. Kun näkee jotain mistä pitää, se kannattaa ostaa heti. 2. Jos tietää tasan tarkkaan mitä tarvitsee, kannattaa olla sinnikäs eikä ostaa ensimmäistä vastaantulevaa.

Kun siis näen kivoja poikien vaatteita, ostan ne varastoon vaikka ne olisivat Kirpulle sopivia vasta parin vuoden päästä – yli 3-vuotiaiden poikien vaatteissa kun ne iloisen näköiset ja väriset (ja ehjänä säilyneet) alkavat olla häviävän pieni vähemmistö. Toisaalta kun tähän uuteen asuntoon hankittiin sohvaa, meillä oli tosi selkeä mielikuva siitä millainen sohva meille sopisi, ja kyttäsinkin Tori.fi:tä toista kuukautta ennen kuin vastaan tuli oikea materiaali, koko ja väri, ja sohva oli vielä vain pari vuotta käytetty Furninovan sohva alle 200 eurolla. Laatusohva kannatti, sillä se kestää käytön myös pomppulinnana.

Eri asioita kannattaa myös metsästää eri paikoista. Lasten sisävaatteet ostan yleensä lastenvaatteisiin erikoistuneilta kirpputoreilta, joista suosikkini on Vekarakirppis Helsingin Kumpulassa. Huonekaluja löytää parhaiten Tori.fistä, kun taas lasten ulkovaatteita on eniten Huuto.netissä. Olen mukana myös Facebookissa Lasten ulkovaatekirppis -ryhmässä. Omat vaatteeni ostan maaseudun kirpputoreilta, joissa hinnat ovat halvempia kuin Helsingissä, ja hippihenkisiä vaatteita seuraan Keijujen kirpputori -ryhmässä Facebookissa. Leluja ja pelejä on löytynyt sieltä sun täältä, ehkä eniten kuitenkin Kierrätyskeskuksesta. Sieltä löytyy hyvin myös keittiötarvikkeita ja astioita.

2. Nettikaupat ja alennuskoodit

Jos jotain pitää ostaa uutena, me ostetaan se usein netistä. Netissä on helppo vertailla hintoja ja löytää edullisin tarjous. Haen myös aina ennen ostoa, löytyisikö kyseiseen kauppaan jostain alennuskoodi. Hyvä paikka löytää alennuskoodeja on CupoNation, josta tarjouksia, alennusmyyntejä ja alennuskoodeja voi hakea kategorioittain. Alennuskoodeja löytyy nytkin mm. Reimalle, Lekmerille, Triumphille ja Urban Outfittersille.

3. Ruoka

Ruoka on oikestaan se, mistä me ei haluta säästää. Hyvä ja monipuolinen ravinto on kuitenkin terveyden perusta. Säästöä syntyy silti siitä, että me tehdään ruoka alusta asti itse ja syödään usein kasvisruokaa sesongin mukaan, talvella siis paljon juurespatoja ja -keittoja. Linssit ja pavut on myös hyvää ruokaa. Me syödään puuroa lähes joka aamu, ja saadaan se maistumaan erilaiselta eri päivinä marjoilla, omenapaloilla, rusinoilla, banaanilla ja kookosöljyllä. Uunipuuro on myös hyvä ja edullinen iltaruoka.

4. Aikapankki

Aikapankin kautta voi löytää ”ilmaiseksi” vaikka catering-apua, kampaajan, lastenhoitoa, siivousapua, tietokoneenkorjaajan… Minä olen ollut nyt jonkin aikaa Stadin aikapankin jäsenenä. Tästä en kerrokaan vielä enempää, koska aikapankkeilusta on tulossa ihan oma postauksensa myöhemmin.

5. Töitä kotoa?

Blogin pitämisessä voi mennä aika pitkään, ennen kuin sillä ansaitsee mitään. Minullakin meni vuosi, ennen kuin sain ensimmäiset yhteistyötarjoukseni. Nyt mukavaa piristystä arkeen tuovat satunnaiset tuotelahjat ja etenkin arvostelukappaleet kirjoista. Muitakin mahdollisuuksia netissä on. Esimerkiksi Fiverr.comin kautta voi tarjota erilaisia pieniä palveluksia viidestä dollarista. Tarjolla on ihan kaikkea, kannattaa käydä kurkkaamassa.

On monia perheitä, joilla tukiverkko on pieni ja jotka ovat valmiita maksamaan hyvin satunnaiselle lastenhoitajalle. Jos tämä kiinnostaa, kannattaa ilmoitella vaikka oman asuinalueen Facebook-ryhmässä. Yksi lapsi lisää menee aika mukavasti omien lasten seurana. Jos on valmis sitoutumaan vahvemmin, tukiperheistä on jatkuva pula ja työstä saa pienen korvauksen.

Moni ystäväni on mukana verkostomarkkinoinnissa ja jotkut tienaavatkin sillä ihan mukavasti. Itse olen ihan surkea myyjä enkä siksi ole halunnut lähteä tähän mukaan, mutta toisenlaiselle luonteelle vitamiini- ja voidepurkkien esittely leikkipuistoissa voi sopia.

6. Autuaampi on antaa kuin ottaa

Antaminen on ihanaa. Mutta jonkun pitää olla myös se, joka ottaa vastaan. Oma asenteeni tähän on, etten pyydä apua vaikka tili näyttäisi miinusta, mutta otan aina vastaan jos joku haluaa antaa. Jos haluan itse olla antelias ihminen, minun pitää mielestäni myös niellä ylpeyteni ja osata olla se, jota autetaan. Sekin helpottaa tätä, että tiedän että meidän rahatilanne on väliaikaista, emme ole enää kovin pitkään opiskeleva lapsiperhe.

Mainokset

11 ajatusta artikkelista “Kotiäidin säästövinkit

 1. Kivaa, jos kerrot aikapankista, se on musta mainio idea, mutta tuntuu, että me oltaisiin vaan miinuksella koko ajan. En kyllä tiedä, tuoko se oikeastaan säästöä vai enemmän elämänlaatua? Että niistä palveluksista ei kuitenkaan maksaisi, mutta ne helpottaa sitten elämää?

  • Riippuu varmaan siitä, mitä palveluita käyttää. Aikapankissa on tarjolla palveluita jotka ei normaalisti maksa mitään – niin kuin että joku lähellä asuva käy kastelemassa kukat kun on matkoilla – mutta myös sellaisia, jotka kyllä maksavat. Jos käyt vaikka usein hierojalla, säästät aika paljon käymällä aikapankin kautta. Myös esim. kampaajia tuolta voi löytää, ei ihan ammattilaisia mutta tarpeeksi hyviä.

 2. Hyviä vinkkejä! Itsellä tuo kierrätys on jo niin veressä, että ihmettelen jos joku kotiäiti/lapsiperhe ostaa kaiken aina uutena. Mulla se ei ole vain säästämiskeino (vaikka se onkin suuri osa tätä viehätystä), vaan vastuullista kuluttamista ja käyttökelpoisen kierrättämistä.
  Tuo netistä alennuskoodien löytäminen oli mulle ihan uusi juttu, kiitos CupoNationin linkistä!
  Me säästämme ruokalaskussa myös kun valmistamme ruokaa itse ja ei syödä joka päivä lihaa. Tarkkailen myös alennuksia, esim. yksi kotipaikkakunnalla oleva kauppa antaa tosi hyviä aleja samana päivänä ”vanhaksi” menevistä maitotuotteista. Linssejä ja papuja olen opetellut käyttämään, meillä ei niitä juuri lapsuudessa ruokapöydässä näkynyt. Tykkään itse erityisesti intialaistyyliin maustetusta linssikeitosta!
  Mua kiinnostaa erityisesti kotoa päin ansaitseminen. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista eikä ajankohtaista, mutta pyörittelen aina erilaisia bisnes-ideoita päässäni…mies on myös kiinnostunut pikku-bisneksistä ja yhdessä usein kaavaillaan mitä kaikkea voisi tehdä 🙂

  • Tuosta kotoa käsin ansaitsemisesta mun onkin tarkoitus kirjoittaa jatkossa lisää! Kiva kuulla että se kiinnostaa.

   Sama juttu, mä en kans ymmärrä miten jotkut käyttää tosi paljon rahaa vaatteisiin jotka jää hetkessä pieneksi. Vielä vähemmän mä ymmärrän sitä, jos kaikki huonekalut ostetaan uutena. Uusi hyvä sohvahan maksaa yhden ihmisen kuukausipalkan verran! Kun ostaa käytettynä, säästyneen rahanhan voi käyttää vaikka mihin, tai sitten tehdä vaikka vähemmän töitä 🙂

 3. Hei Meri,

  Kiitos vinkeista. Suomessa on minusta paljon helpompi saastaa kuin ulkomailla. Suomessa on ihania kirpputoreja, joista itsekin ostin aina kaiken. Mongoliassa ei ole sellaisia, kaiken pitaa ostaa uutena, mika joskus tuntuu turhautavalta. Nain kerran unta, etta olin Suomessa ja paasin kirpputorille tekemaan hyvia loytoja 🙂

  Lihaan menee kylla paljon rahaa taallakin ulkomailla, kalan loytaminen on vahan vaikeampi ja vihannekset ovat yleensa aika huonoossa kunnossa 😦

  • Kiinnostavaa kuulla asiasta Mongolian perspektiivistä!

   Niin se varmaan onkin, että köyhemmissä maissa ei ole samanlaisia mahdollisuuksia ostaa käytettyinä. Ihmiset arvostavat enemmän sitä, mitä heillä on, ja käyttävät kaiken tarkasti loppuun. Täällä taas eletään sellaisessa yltäkylläisyydessä, että enemmänkin ei tiedetä mitä kaikella tavaralla tekisi.

   Joku olikin sanonut, että vain Euroopassa voi elää huoletta ilman rahaa. Täällä aika vähävaraisenakin voi elää ihan mukavasti. Muilla mantereilla kysymys on oikeasti selviytymisestä ja henkiinjäämisestä. Siellä ei ole roskiksia joihin mennä dyykkaamaan, ei kodittomien asuntoloita tai kirpputoreja joista löytää merkkivaatteitakin edulliseen hintaan.

 4. Kiva, Meri, kun kirjoitit aiheesta perusteellisesti täällä blogissa! =)

  Me yritämme säästää leipomalla mahdollisimman usein leivät itse, hakemalla EU-ruokakasseja, vähentämällä nyt myös lihan syömistä (ja sitten satsaamme eettiseen lihaan hakemalla highlander luomulihaa suoraan tilalta, ei tule kalliiksi kun ei syö niin paljoa), teemme itse ruoan, yritimme poimia marjoja edes jonkin verran talven varalle, puutarhassa kasvaa kesällä aina jotain ruokaa, koluan myös kirppareja aina kuin mahdollista, melkein kaikki poikamme vaatteet ovat kirpparilta tai saatuja. Nyt etsin juuri nettikirppareilta matkarattaita; vaunujen, kantoliinojen ja rattaiden hinnat ovat järkyttäviä uutena. Onneksi kaikkea on löytynyt kirpputoreilta =) Ja minä, jolla on käsitöissä ihan peukalo keskellä kämmentä, olen jopa ommellut kotiin tekstiilejä 😉 Tulos on kyllä välillä vähän epäillyttävää =D Leikkaan myös mieheni hiukset itse vaikka en tosiaan ole mikään parturi. Tekemällä oppii ja miehelle on kelvannut. Ja meilläkin on huonekalujen suhteen samanlainen linja kuin edellisillä. Lisäksi meillä on vuokranantajan huonekaluja lainakäytössä, eipä tarvinnut kaikkea hankkia isompaan kotiin itse!

  • Kiitos Aurora sinun vinkeistä! Minäkin olen kerran leikannut mieheni hiukset, mutta palaute oli sellaista etten ole tehnyt sitä toiste 😀 Meillä on onneksi kaveripiirissä muutamakin kampaaja, jotka on leikanneet meidän hiukset ilmaiseksi tai edullisesti. Hääkampauksenkin sain häälahjaksi.

   Nyt leikkasin Kirpun hiukset ensimmäistä kertaa. Lähtivät suloiset vauvakiharat, mutta tuntui ettei enää poikaa nähnyt hiusten alta. Olen ilmeisesti kehittynyt, sillä hiuksista tuli ihan kivat! Se varmaan auttoi, että nyt kävin lukemassa netistä pari vinkkiä miesten hiusten leikkaamiseen 😉

   • Olen miettinyt, mistä saisi ohjeita hiusten leikkaamiseen! Voitko laittaa linkin niihin miesten hiustenleikkuuohjeisiin tänne blogiin tai sähköpostilla minulle suoraan? Meidän pojan hiuksista tuli vähän hassut nyt viimeksi, kun leikkasin… =)

  • Minulla ei ollut muita ohjeita kuin että koskaan ei saa leikata vaakasuoraan, vaan kerrokset pitää leikata pystysuoraan. Se oli neuvo joka ratkaisi asian. Sit loput meni taiteellisella intuitiolla. Varmaan jotain ohjeita vois löytää netistä ainakin englanniksi.

 5. Moikka!
  Löysin blogisi sattumalta googlen kautta. Mielenkiintoisia vinkkejä.
  Itse olen mukana verkostomarkkinoinnissa, aloitin jotta saisin itse tuotteet edullisemmin ja osan ilmaiseksi, siitä se sitten lähti ja nyt on ura kasassa (osa-aikainen toki toistaiseksi.)

  Muutama vinkki verkostomarkkinointiin/suoramyyntiin mukaan lähtevälle:
  Unohda aloitusmaksulliset yritykset, otat turhan riskin.
  Mieti mitä tuotteita sinun itsesi tulisi käytettyä, turha lähteä mukaan kynttiläbisnekseen jos et itse tykkää kynttilöistä. Esim. oriflame ja avon ovat yleispäteviä, lähes jokainen käyttää suihkugeelejä, koruja, laukkuja, vitamiineja jne. (Oriflamelta ainakin löytyy muute myös vegaaneille sopivia tuotteita)
  Kysele ensin lähipiirin kiinnostusta.
  Varmista ettei ole mitään tilausvelvollisuuksia, minimimyyntimääriä, kotikutsuvelvotteita, nämä toki voivat silti olla hyviä firmoja mutta jos et saakkaan myytyä niin joudut tilaamaan itsellesi ja tämä voi tulla kalliiksi.

  of_triin@suomi24.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s