100% kauraneliöt

Leivontaharrastukseeni tuli yllättävä käänne. Minulla on ollut puolen vuoden ajan tosi ikäviä vatsavaivoja, joissa vatsani iltaisin paisuu rantapallon kokoiseksi niin että saan jatkuvasti vastata uteluihin lasketusta ajasta – ja ei, en ole raskaana. Olen viime kuukausien aikana testaillut eri ruoka-aineita pois jättämällä, mistä turvotus voisi johtua, ja on tullut ilmeiseksi että viljat ovat sen aiheuttaja, mahdollisesti myös maitotuotteet. Olen nyt kokeillut joitakin viikkoja gluteenitonta ruokavaliota, ja sen vaikutus olotilaani on ollut yllättävät suuri – eivät pelkästään vatsavaivat ole loppuneet, vaan olo on muutenkin ollut kevyempi ja energisempi. Olen kärsinyt vuosia epämääräisestä väsymyksestä, jonka vuoksi minulla on ollut päiviä joina on ollut vaikeaa jaksaa juuri muuta kuin makoilla sohvalla. Olin jo melkein hyväksynyt sen, että satun vain olemaan ihminen jolla on voimia vähemmän kuin monilla muilla.

Onneksi asia ei ollutkaan näin! Ruokavalioni on vain ollut ihan väärä. Olen ollut ruisleivän vannoutunut kannattaja, rakastanut hyvää hapanleipää, leiponut sitä itsekin ja ajatellut, että se ruoka jota kaikki suomalaiset esi-isänikin ovat syöneet on varmasti minullekin parasta. No, ei. Ei se ollutkaan ihan niin yksinkertaista. Parin viikon päästä olen menossa lääkäriin selvittämään, onko kyse gluteeniyliherkkyydestä vai keliakiasta, jolloin viljoja pitäisi vältellä vieläkin tiukemmin kuin olen nyt tehnyt. Kerron varmaan blogissani tästä myöhemminkin, sillä luulen että on monia jotka voivat tietämättään kärsiä samoista vaivoista ja kuten minä, vain hyväksyneet osaksi elämäänsä että vatsa nyt vaan on usein kipeä ja aamulla herää väsyneenä vaikka olisi nukkunut täydet yöunet.

Pikkuleipäleimasin alhaalla oikealla

Pikkuleipäleimasin porkkanan vieressä

Saan nyt alkaa siis keksimään ihan uudenlaisia reseptejä – ja täytyykin, sillä monet kauppojen gluteenittomat tuotteet ovat ensinnäkin kalliita ja toiseksi tehty tosi epämääräisistä ainesosista. Provenan sämpyläjauhoseos oli kyllä tosi hyvä kokemus. Nyt kokeilin, miten pelkästä kaurasta voisi tehdä leipää, ja siitä tuli tosi hyvää! Nämä kauraneliöt ovat tosi pehmeitä. Vielä kun keksisi hyvän reseptin gluteenittomille kekseille, sillä minulle tuli juuri postissa arvosteltavaksi Coolstuffilta pikkuleipäleimasin, jonka ajattelin oleva täydellinen lisä suosikkilohturuokasuklaakekseihini. Ajatelkaa nyt jos pimeinä loskaisina marraskuun iltoina suklaapikkuleipä kertoisi rakastavansa sinua… Tämä on sellainen tavara, jota ei nyt varsinaisesti tarvitse mutta jossa on jotain niin hassua ja suloista että heti kun näin sen yhdessä blogissa, tiesin haluavani sellaisen itselleni.

Kaurajauhoja muuten löysin Kampin K-marketista. Kannattaa kokeilla kauraa leivonnassa, jos kaipaa vaaleita jauhoja mutta haluaa vältellä tai vähentää vehnää.

100% kauraneliöt

  • 4IMG_8139 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 iso porkkana
  • 25g hiivaa
  • 1/2 rkl ruususuolaa
  • 2 rkl intiaanisokeria
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 8 dl kaurajauhoja
  • 2 rkl pellavansiemenrouhetta

Raasta porkkana pieneksi raasteeksi. Laita raaste kulhoon ja lisää vesi, suola ja sokeri. Liuota hiiva seokseen. Sekoita joukkoon pellavansiemenrouhe, kaurahiutaleet ja kaurajauho.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle korkealle pellille ja anna kohota pellillä noin tunti. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Jäähtyneenä leikkaa leipäveitsellä neliöiksi tai muiksi vapaavalintaisiksi kuvioiksi.

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s