Pottastressi

Jotenkin tässä potalle opettelussa liikutaan minun mielestä lapsen yksityisyydensuojen rajoilla. En ihan tiedä, onko minulla oikeutta kertoa julkisesti näin henkilökohtaisesta lapseeni liittyvästä asiasta. Siksi pidän tämän postauksen lyhyenä, mutta aihe tuntuu kuitenkin niin tärkeältä että haluan jakaa tämän kokemuksen.

IMG_7551

Me lähdettiin kesällä aika rennosti ja luottavaisin mielin kokeilemaan pottaharjoittelua. Tai oikeastaan puskapissaamista – mökillä oli helppoa ottaa housut pois ja käskeä tunnin välein puun juurelle. Luulin, että Kirppu olisi ihan valmis luopumaan vaipasta, onhan hän jo 2,5-vuotias, tunnistaa tarpeensa ja on jo pitkään tiennyt, mitä varten se potta on olemassa. Luulin että pääsimmekin helpolla, sillä kokeilu lähti käyntiin tosi hyvin ja Kirppu osasi olla koko päivänkin ilman vaippaa, vahinkoja juuri sattumatta.

Sitten alkoi pottastressi. Kirppu oli jatkuvasti huolissaan siitä, onko hänellä vaippaa vai ei, ja alkoi tekemään niitä vahinkoja ihan tahallaan – myöhemmin tajusin että se oli siksi, että sai silloin vaipan päälleen. Minä huolestuneena vanhempana (kun kaverinkin lapsi oli ilman vaippaa jo 2-vuotiaana!) jatkoin silti kokeilua ja molemmat aloimme olla asiasta hermostuneita. Lopulta kävi lasta sääliksi ja päätin antaa olla jonkin aikaa. Harjoittelullehan tekee vain hallaa, jos sitä tarvitsee tehdä väkisin. Nyt oikeastaan olemme lopettaneet harjoittelun, ja Kirppu saa olla ilman vaippaa vain silloin kun itse sitä toivoo – noin kerran viikossa.

Minulla on kuitenkin ollut asiasta vähän huolestunut olo. Että eikö sen jo pitäisi. Kun muutkin jo. Onneksi päädyin sattumalta tekemään Vau.fi:n Onko lapsesi valmis potalle? -testin. Toisin kuin useimmissa testeissä, tässä testissä oli jotain järkeä. Nimittäin tervettä maalaisjärkeä. Joskun toivon että minullakin olisi sellaista enemmän, ettei minun tarvitsisi oppia sitä nettitestistä. Testissä muutaman helpon kysymyksen avulla voi määritellä, onko sinun lapsesi iästä riippumatta juuri nyt valmis aloittamaan kuivaksi opettelua. Kysymykset ovat sellaisia, kuin haluaako lapsesi itse mennä potalle ja puhuuko hän siitä, että haluaisi käyttää alushousuja. No, meillä puhutaan siitä että alushousuja ei haluta käyttää missään nimessä, vaikka niissä kuinka olisi Angry Birdsin kuva. Ehkä siitä voisi päätellä jotain. Tämä testi antoi minulle siis synninpäästön: Eri lapset ovat valmiita eri ikäisinä (jos eivät ole vauvasta asti vaipattomaksi opetettuja). Niinpä. Opetellaan sitten, kun Kirppu on valmis.

Sitä paitsi toisessa Vau.fi:n artikkelissa sanotaan, että liian varhain aloitetut pottatreenit voivat olla lapselle haitallisia, koska virtsarakko ei pääse rauhassa kehittymään. Tämä voi johtaa mm. yökasteluun ja virtsatietulehduksiin. Asiasta on tosi monenlaisia mielipiteitä, mutta kiva että mielipiteiden ja tutkimustulosten valintatalosta löytyi yksi meillekin sopiva. 😉

11 ajatusta artikkelista “Pottastressi

 1. Täällä toinen pottastressaaja! Vaikka lapsi onkin vasta 1v, täytti elokuun 8.päivä. Pottailut aloitettiin synttärijuhlien jälkeen elikkäs 11.8. Saatiin silloin potta lahjaksi ja alettiin kokeilla. Kaikki alkoi tosi hyvin ja olin ihan yllättänyt. Nyt on kuitenkin tullut takapakkia meilläkin. Mutta ehkä ei tosiaan ole mikään kiire vielä tosiaan… jotenkin vaan hassua, kun kuulee monilta, että ”minun lapseni alkoi käydä puolivuotiaana potalla ja oli ennen yksivuotissynttäreitä päiväkuiva”.

  • En tiedä oisko niin, että potalle oppimisessakin on sellaisia tiettyjä herkkyyskausia, jotka myös tulee eri lapsilla eri aikaan? Mä toivon niin, ja odottelen että tulee seuraava kausi jossa Kirppu itse sitä haluaa. Se on muistakin asioista osannut sanoa itse, milloin on niihin valmis.

   Vertailu toisiin onkin varmaan just se mikä sen stressin aiheuttaa. Muuten sitä vois mennä rennommin sen mukaan mikä omassa perheessä toimii.

 2. Lupiini täyttää jo kolme, eikä vieläkään käy potalla. Mummit, kummit, päiväkodin työntekijät ja kaikki, joilla aiheesta ylipäätään voi olla mielipide, ovat niskassamme jatkuvasti. Oma mielipiteeni aiheesta on, että lapsi oppii kyllä pois vaipoista, viimeistään kouluikään mennessä, eikä hänen tarvitse oppia kaikkea ensimmäisenä tai silloin kun muutkin. Lupiini kieltäytyy potalle menosta erittäin pontevasti, vaikka tarjolla on ollut erilaisia palkintoja, joten en keksi muuta kuin antaa tytön olla.

  Mielipiteessä pysyminen on välillä vaan niin vaikeaa, kun ihmiset tuntuvat olevan niin vilpittömästi huolissaan siitä miten lapsen nyt käy kun se käyttää vielä vaippoja. Varmaan menee koko loppuelämä pilalle!

 3. Moi! Mä olen vankasti eri mieltä tuon asian kanssa, että liian varhain ei saisi laittaa vauvaa potalle. Olen todennut, että ihan pienet vauvat jo osaavat pissata pottaan (tai lavuaariin) kunhan vain hoitaja ymmärtää antaa vauvalle tähän mahdollisuuden. Aivan kuten ennen muinoin kun täällä ei ollut vaippoja tai kuten köyhissä maissa missä vaippoja ei ole. Ehkä kuulostaa ufolta, en oikein itsekään uskoisi, ellei mulla olisi ihan omakohtainen kokemus asiasta. Tää on niin hieno ja hyvä juttu, että ajattelin tässä olevan hyvä rako jakaa tätä asiaa 🙂

  Se alkoi ehkä siitä, kun tyttäreni oli 3kk ikäinen ja AINA pissasi hoitopöydälle. Meinasi mennä hermo, että miksi näin aina käy? Loputa vasta monen viikon päästä tajusin, että vauva on niin fiksu, että se pidättää pissaa kunnes otan siltä vaatteet pois! Otin tavaksi antaa vauvalle pissamahdollisuuden hereillä ollessaan n tunnin välein (nostin pöntön tai lavuaarin ylle ilman vaippaa), samoin joka kerta kun se heräsi ja joka kerta kun otin sen kahtoliinasta pois (huomasin äkkiä, että kantoliinassa se ei pissannut vaikka olisi ollut pidempäänkin, ehkä se asento oli huono pissaamiseen?). Myös jos tuli itkua mihin mikään muu ei auttanut, niin vein hänet pissalle. Se toimi! Useimmiten. Tottakai pidin sille edelleen vaippaa, sillä aika usein missasin pissat mutta vielä useammin vein sen pissalle eikä sillä ollut pissahätä. Mutta voi sitä voitonriemun määrää aina kun sai napattua yhden pissan ja erityisesti kakan! Kakkapeppua on muuten HUOMATTAVAN paljon miellyttävämpi pestä jos kakka on tehty pönttöön tai pottaan… 😉

  Opin, että metodilla on nimikin, vauvojen vessahätäviestintä, vvv (hakusanalla löytyy lisäinfoa netistä). Me helposti unohdetaan, että vaipat on ihan uusi keksintö. Kun meidän vanhemmat olivat pieniä, vaippoja ei ollut olemassakaan. Ja enin osa maapallon vauvoista ja pikkulapsista pissaavat muualle kuin vaippaan. Vaippateollisuudella tuntuu olevan omat intressinsä mielikuviemme muokkaamisessa…

  Harmi kyllä vaippaan tarpeensa tekevät vauvat oppivat jossakin vaiheessa (yleensä 6kk ikään mennessä), että pissata ja kakata nyt vaan kuuluu alleen koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Olen joskus pohtinut sitäkin, että kuinkahan paljon koliikkivauvoista on niitä, jotka vain kovasti yrittävät pidättää kun eivät haluaisi tehdä alleen ja huutavmalla yrittävät kommunikoida, että äippä voitko ottaa jo nää housut pois että pääsen veskiin? Saattais mullakin tulla maha kipeäksi jos monta kuukautta aina pidättäisin pissaa ja kakkaa niin kauan, että tulee housuun… Koliikkihan usein menee ohi juuri siinä vaiheessa, kun vauvat luopuvat tavastaan pidättää. Kun vauva on hyväksynyt, että tarpeet nyt vaan kuuluu tehdä alleen ja on tottunut tekemään niin monen vuoden ajan, niin ei ole ihmekään jos tuntuu kummalliselta, että pitäisi sittenkin toimia jollakin toisella tapaa.

  Valitettavasti kuitenkaan tämä metodi ei enää hyödytä isompaa lasta, mutta toivottavasti jollakin pienemmän vauvan äidillä olisi tästä tietämyksestä hyötyä ja ehkä jos teillekin tulee pieni joskus niin voisi arkea helpottaa tietää tästä! Tsemppiä teille! ❤

  • Kiitos kun kerroit kokemuksestasi. Minusta tuo vvv on tosi kiinnostava juttu ja varmaan voisinkin kokeilla sitä seuraavan pienen kanssa. Kiinnostava tuo teoriasi koliikista.

   Kokeilin vvv:tä Kirpun kanssa, mutta meillä se ei valitettavasti toiminut. Vietin pitkiä aikoja tarkkailemalla, miten se nyt kertoisi pissahädästä, mutta en löytänyt mitään merkkejä. En tiedä, oliko etten vain tajunnut niitä, vai että niitä ei oikeasti ollut. Ongelma oli myös välillä, että pissa saattoi tulla 15 minuutin välein, ja Kirppu myös kakkasi 2-3 tunnin välein ympäri vuorokauden. Oli talvi ja meillä kylmä kerrostaloasunto (makkaria ei saanut lämpimämmäksi kuin 17 astetta), joten vähissä vaatteissa ei voinut pitää pitkiä aikoja. Totesin vain, että mulla ei riitä tähän jaksaminen. Mä en myöskään ole tarpeeksi valpas ja tarkkaavainen, että jaksaisin pissattaa tarpeeksi usein. Mulla on nimittäin keskittymisongelmia, eli välillä on tosi vaikea keskittyä asioihin ja toisina hetkinä taas ylikeskityn niin, etten huomaa mitä ympärillä tapahtuu, ja silloin myös ne pissahätämerkit jäis huomaamatta. Musta kuulostaa melko työläältä se, että tunnin välein pitäis pissattaa. Oliko se?

   Mutta siis uskon kyllä, että tuo metodi toimii ja joillekin vauvoille ja äideille se varmasti sopii mahtavasti. Minusta on tosi ihana ajatus että ei tarttis ostaa joka viikko kassillista vaippoja – meille ei siis oikeen kestovaipatkaan toimineet, koska Kirppu ei suostunut olemaan hetkeäkään märissä kestovaipoissa, ja niitä tosiaan välillä piti vaihtaa sen 15 min. välein. Kun jossain sanottiin että yhdellä kestovaipalla päivässä säästää 365 kertsiä vuodessa, niin meillä se ois tarkoittanut että 6-7 kestovaippaa päivässä ois korvannut sen yhden kertakäyttövaipan.

   No tulipa vuodatus. Tässä siis kuitenkin syy, miksi meillä käytetään maissivaippoja.

 4. Todella eri mieltä aikaisesta pottailun haitoista. Tutkimus/juttu muutenkin vähän kyseenalainen ja provosoiva. Jos ongelmia tulee, se johtunee sitten siitä, että luotetaan lapsen kertomukseen, onko hätä vai ei. Meillä pottailu aloitettiin 7kk iässä, alkoi heti hienosti, jatkettiin koko ajan säännöllisesti (ehkä aluksi n.3-5krt päivässä, yöllä ei) tuloksista välittämättä. Joskus harvoin piti patistaa ja saada lapsi potalle istumaan. Yleensä jokin laulu riitti. Jos ei sitten enää halunnut istua, ei istuttu. Kokeiltiin vähän myöhemmin uudestaan. 1,5kk päiväkuiva, ei vahinkoja. 2v 3kk yökuiva. Ei noudatettu mitään viestinnän perusteita, käytiin siis vain potalla silloin kuin muutkin (äiti tai isä), tuli pissaa tai ei. Kyllä se nyt vain on niin, että myöhään aloitettu harjoittelu palvelee vain vaippatehtailijoita, he myös varmasti mielellään korostavat riskejä ja vaaroja. Taas tässäkin: miten ennen pärjättiin? Miten muissa maissa? Mitä sanoo oma ns. maalaisjärki? Vessähätäviestintä kuulostaa maagiselta ja uskomattomalta, ehkä siksi vaikealtakin. Ehkä mekin siksi aloitettiin ”vasta” siinä 7 kuukauden iässä, ja suoraan potalle. Todella helppoa ja kätevää. Heti aluksi vähemmän vaippapyykkiä, kakkojen pesu sata kertaa helpompaa, samalla kommunikaatio ja tarpeiden huomioon ottaminen ja kuunteleminen molemmin puolin kehittyvät. 🙂

  • Mä en sanonut, että sun lapsi ei sais käydä potalla. Sanoin, että mun lapsi ei ole siihen valmis, enkä aio tuntea asiasta syyllisyyttä, vaikka sun lapsi jo onkin.

   • Oho. Tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun kommentoin aiheesta äiti tai lapsi johonkin blogiin. Ajattelin, että kommentoin siksi, että joku voi saada siitä kimmokkeen kokeilla, että olisi näitäkin tarinoita, kun kaikki menee mainiosti. Hämmentävää. En ihan ymmärrä, mitä tekemistä kommentillani on sinun ja syyllisyytesi (tai syyllisyyttömyytesi) kanssa. Äitiys ja syyllistyminen, erottamaton pari? Olen pahoillani, jos tulkitsit kommentin niin, että siihen piti reagoida ärsyyntymisellä ja puolustautumisella.

  • Sori, että vastasin niin kärkkäästi. Kommenttisi oli toki tervetullut ja on hienoa kuulla että teillä homma sujuu. Mutta sä sanoit, että mielestäsi myöhään aloitettu harjoittelu palvelee vain vaippatehtailijoita. Minusta se palvelee meillä myös lastani, joka ei ole valmis luopumaan vaipasta.

  • Hei, olen itse myös miettinyt tuota faktaa, että suurin osa muuta maailmaa ei käytä vaippoja…joko ollenkaan…tai ei paljoakaan sen jälkeen kun lapset alkaa kävelemään. Asuimme maassa, jossa vaipat olivat rikkaiden luksusta. Lapset juoksivat housuissaan ja jos tuli vahinko niin tuli. Pesin itsekin mattoa kun vierailevalla naapurin tytöllä tuli siihen kakat. Olen sitä mieltä, että on ekologisempaa pestä niitä pissahousuja kuin viedä kakkavaippakuormaa kaatopaikalle. Mutta sehän on niin siitä kiinni miten viitsii pestä vaatteita ja lattioita. Sen kummemin ketään syyllistämättä, ei meillä kukaan ollut kuiva alle kaksivuotiaana, mutten olisi vaippoja laittanut enää kolmevuotiaan päälle. Silloin voi alkaa jo harjoittelemaan valintoja: käyn potalla tai kesäisin pensaassa tai olen märissä housuissa. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s